20 / 04 / 2024

Çamlık Tüneli Avrupa'nın en geniş tüneli olacak!

Çamlık Tüneli Avrupa'nın en geniş tüneli olacak!

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında çalışmaları devam eden Çamlık Tüneli, 22 metre çapı ve 236 metrekare kazı alanıyla Avrupa'nın en geniş tüneli olacak...



IC İÇTAŞ - Astaldi ortak girişimi tarafından hayata geçirilen 3.Köprü ve Kıızey Marmara Otoyolu Projesi'nde, Avrupa'nın en geniş tünelinin de yapımı gerçekleştiriliyor. Kazı çalışmalarına 2013 yılında başlanan Çamlık Tüneli, 22 metre çapı ve 236 metrekare kazı alanıyla Avrupa'nın en geniş tüneli olma özelliğini taşıyacak. Projenin Asya yakasında bulunan Çamlık Tünelinin, aç-kapa kısmı hariç kuzey tüpü 555 metre, güney tüpü 653 metre uzunluğunda. Kazılar ise, Avusturya Firması Geoconsult'ın dizayn ettiği 6 aşamalı metoda göre gerçekleştirilmekte. 


RİVA TÜNELİ'NDE KAZI İŞLERİ TAMAMLANDI

Öte yandan, söz konusu projenin bir diğer ayağı olan Riva Tüneli 'nin kazı ve tahkimat işlemleri de tamamlandı. 

Kesit olarak Avrupa'nın en büyük tünellerinden biri olan Riva Tüneli'nde, bundan somaki süreçte kaplama betonu imalatlarına başlanacak. 


Çalışmalar hakkında bilgi veren Riva Tünel Şefi Özgür Kumkale, "Önce portal çalışmaları tamamlandı. Daha soma aşamalı kazılara başladık. Kuzey tüpte taban kiriş betonlarının dökümü tamamlandı, güney tüpte devam ediyor. Kemerde ise temizlik final ve izolasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Bundan somaki aşamalarda donatı ve kemer beton dökümleri yapılacak. 


Kesit anlamında Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise en büyük üç tünelinden biri olan yapının aç-kapa kısmı hariç kuzey tüpü 626 metre, güney tüpü ise 562 metre olacak" dedi. Kumkale, i betonlama işleminin Mayıs 2015'te ta-mamlanmasını beklediklerini belirtti.


Sabah ek


Geri Dön