28 / 03 / 2024

`Can Can' hastanesi kültür merkezi oluyor

`Can Can' hastanesi kültür merkezi oluyor

`Can Can' olarak bilinen Zührevi Hastalıklar Hastanesi, Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağlı kültür hizmeti verecek



Her yıl 12 bine yakın hayat kadınının getirildiği `Can Can' olarak bilinen Zührevi Hastalıklar Hastanesi, Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağlı kültür hizmeti verecek

İstanbul'da adı fuhuş olaylarıyla gündeme gelen Cankurtaran Zührevi Hastalıklar Hastanesi kültür merkezi oluyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Mart Ayı'nda boşaltıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilen hastane, uzun bir dönem başta cinsel yolla bulaşan hastalıklar olmak üzere çok sayıda bulaşıcı hastalık konusunda teşhis ve tedavi yapan Türkiye'nin en önemli referans hastanesi konumundaydı. Hastane, 1992 yılında Sağlık Bakanlığı'nca AIDS konusunda `tek doğrulama merkezi' ünvanına da sahip. Türkiye'deki hastane ve kan merkezlerinden alınan şüpheli kanların incelendiği kurumda fuhuş yapanların AIDS olup olmadığının belirlenmesi için başka yerde olmayan `Western Blot' testi de mevcuttu. 

EYLEMLERLE PROTESTO EDİLMİŞTİ

Son dönemlerde hayat kadınlarının eylemlerine de sahne olan hastanenin başka yere nakledilip mevcut hastanenin Kültür Bakanlığı'na devredileceği yönündeki haberlere tepki gösteren hayat kadınları eylemlerle durumu protesto etmişti. Ancak hayat kadınların tüm ısrarlarına rağmen  İl Sağlık Müdürlüğü hastaneyi 16 Mart 2009 tarihinde boşaltarak, 2 ay sonra Büyükşehir'e teslim etti. Belediye, hastanenin Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağlı olarak kültürel amaçla değerlendirilmesi gerekçesiyle 25 yıl süreyle bedelsiz olarak verilmesini kararlaştırdı.

Kimler geldi kimler geçti

Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ne kimlerin yolu düşmedi ki? Şarkıcılardan oyunculara ve mankenlere kadar adı skandalalara karışan Türkiye'nin tanınmış birçok ismi, çeşitli nedenlerden dolayı hastaneye uğramak zorunda kaldı. 2006'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün fuhuşa yönelik düzenlediği Barbie Operasyonu podyumları şok operasyonla sarsmıştı.
Star/GÜL ÇELİKKOL 


Geri Dön