18 / 04 / 2024

Çanakkale'nin turizm potansiyeli artıyor!

Çanakkale'nin turizm potansiyeli artıyor!

Çanakkale, dünya tarihine geçen Çanakkale Savaşı nedeniyle küresel düzeyde ünlü bir kent. Bu yıl Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılı olması dolayısıyla kent ayrıca gündem oldu.



Çanakkale, dünya tarihine geçen Çanakkale Savaşı nedeniyle küresel düzeyde ünlü bir kent. Bu yıl Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılı olması dolayısıyla kent ayrıca gündem oldu. Geçen yıl 2,5 milyon turist çeken Çanakkale, bu yıl yerli ve yabancı 3,5 milyon turist ağırlamayı planlıyor. Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin hazırlıkların da hız kazanmasıyla birlikte kentte ciddi bir dönüşüm bekleniyor.


Çanakkale, 1915 yılında yaşanan savaş nedeniyle dünya çapında bir üne sahip. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehasını da ortaya koyan Çanakkale Savaşı dolayısıyla her yıl düzenlenen törenlere Avustralya ve Yeni Zellandalı olmak üzere dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçi geliyor.  Bu yıl Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı olması dolayısıyla törenler daha anlamlı bir hale geldi. Geçen yıl 2,5 milyona yakın turist çeken kente, 2015'in ilk üç ayında gelen turist sayısı 686 bine ulaştı. Çanakkale'ye bu yılın tamamında 3,5 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Çanakkale Turizm İl Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiye göre, bu il Türkiye'nin en çok turist alan şehirleri sıralamasında İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Edirne ve Artvin'den sonra yedinci sırada yer alıyor. Kent yurtiçinden de konaklamak ve günübirlik turist ağırlıyor. 


YENİ YATIRIMLAR VAR

Kente dönük bu ilgi, pek çok gelişimi de beraberinde getiriyor. Özellikle gayrimenkul alanında ciddi yatırımlar devrede. Doğanlar Yatırım Holding'ten Esas Holding'e ve Bak Yapı'ya kadar ciddi yatırımlar söz konusu. Bak Yapı önemli konut projelerine imza atarken, Esas Gayrimenkul 85 milyon dolarlık yatırım yaptığı Esas 17 Burda AVM'yi geçtiğimiz ay faaliyete geçirdi. Doğtaş'ın sahibi Doğanlar Yatırım Holding bünyesindeki Doğyap Yapı da kentte bir AVM yatırımı için harekete geçti. Yerel bir yatınmcı tarafından yapılan Kıyı AVM de kentte açılacak olan bir diğer AVM yatırımı.  Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu, Çanakkale'nin turizmi, 512 bin kişilik nüfusu, 42 bin 500 üniversite öğrencisi, sanayisi ve yabancı şirketleri, kolay ulaşımıyla Türkiye'nin ekonomi konusunda potansiyel barındıran bir kenti olduğuna dikkat çekiyor. Köseoğlu, "Kentin potansiyelinden yola çıkarak 85 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Esas 17 Burda AVM'ye ayda 600 bin, yılda 8 milyon ziyaretçi gelmesini bekliyoruz" diyor.  Çanakkale'nin son yıllarda Marmara Bölgesi'nin en hızlı gelişen kentlerinden biri olduğuna dikkat çeken Köseoğlu, kentte var olmayan uluslararası markalan getirerek kent halkının talebini de karşıladıklarını vurguluyor. 


ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ETKİSİ 

Çanakkale'nin yatırımcıların ilgi odağı haline gelmesinde uzun yıllardan bu yana yapıldı-yapılacak diye sürekli gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Çanakkale Boğazı Köprüsü'nün artık yapılacağının açıklanması da etkili oldu.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin geçtiğimiz aylarda köprü için ihaleye çıkılacağını açıklamıştı. Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü'nü de içeren Kınalı Tekirdağ-Çanakkale- Savaştepe Otoyol Projesi, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihale hazırlıkları yapılırken, önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılıp temel atma çalışmalarının da bu yıl başlatılması planlanıyor. Ancak seçim sürecine girilmesi nedeniyle ihalenin gelecek yıla sarkması da beklentiler arasında.


Ulaşım projelerinin Türkiye'de gayrimenkul ve arsa fiyatlarının artmasına neden olduğuna dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Bu eğilim Çanakkale'de de görülüyor.  Kentte gayrimenkul fiyatları ciddi oranda artmış durumda. Geçtiğimiz yıl 150 bin lira olan bir konut bu yıl 300 bin liradan satılıyor" diyor. Köprünün Çanakkale'yi daha kolay ulaşılabilir bir kent haline getireceğini söyleyen Maya, köprü yapılana kadar kentte hareketliliğin devam edeceğini de vurguluyor. 


ÜÇ KAT ARTIŞ

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, köprü söylentileriyle geçtiğimiz yıllarda bölgede yükselişe geçen arsa-arazi fiyatlarının güzergahın netleşmesiyle Gelibolu ve Lapseki'de üç katı arttığını belirtiyor. Erilkun, "Gelibolu şu anda en parlak dönemini yaşıyor. Çanakkale'ye yakınlığı, bakir sahil şeridi ile öne çıkan Lapseki ise köprü güzergahında olmasıyla daha da değerlendi. Gelibolu ve Lapseki'de gayrimenkul satışlarında ciddi bir hareketlilik yaşanıyor" diyor.  Gelibolu merkezde arazilerin m2'si 550-750 lira, Lapseki merkezde 400-600 lira arasında değişiyor. Köprünün Gelibolu ve Lapseki'nin köylerini de etkileyeceğine yönelik beklenti kimi arsa sahiplerinin beklemeye geçmesine neden olduğu söyleniyor.  Bölgede gayrimenkul fiyatları da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50'lere varan oranlarda arttı. 100 m2 yeni bir konut Gelibolu'da ortalama 120-130 bin lira, Lapseki'de 140-160 bin lira, Çan'da 100-110 bin lira, Yenice'de ise 80-100 bin liradan satılıyor. 


TURİZM POTANSİYELİ ARTIYOR

Bu yıl Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı olması nedeniyle geçtiğimiz aylarda Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar birçok önemli ismi ağırlayan kent, turizm potansiyelini de artıyor. Çanakkale'nin tarihi yarımadası olarak adlandırılan Eceabat'taki şehitlik, anıt ve bölgede 100'üncü yıla özel olarak hazırlanan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi turist akınına uğaıyor. Yurtiçinden ve yurtdışından günübirlik ya da ortalama iki gün konaklamak turist çeken kente, Çanakkale Milli Park Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre yılda 2,5 milyon civarında turist geliyor. Bu yıl yaşanan yoğun ilgi ile bu rakamın 3,5 milyona ulaşması bekleniyor. Kolin Otel ile Parion Hotel kentte hizmet veren beş yıldızlı tesisler.  Kentte Turizm İşletme Belgeli 52 tesiste 5 bin 500 yatak kapasitesi. Belediye Belgeli 412 tesiste 14 bin 168 yatak kapasitesi olmak üzere toplam 464 tesiste 19 bin 772 yatak kapasitesi bulunuyor. 



Ekonomist 


Geri Dön