19 / 04 / 2024

Çandarlı Limanı ihalesinde teklif zarfları yarın açılacak!

Çandarlı Limanı ihalesinde teklif zarfları yarın açılacak!

Dünyanın en büyük 10’uncu limanı olacak Çandarlı’ da zarflar yarın açılıyor. Açık artırma daha sonra. Liman, Yunanistan’daki Pire Limanı’ nın Akdeniz’deki hâkimiyetine de son verecek...



Dünyanın en büyük 10’uncu limanı olacak Çandarlı’da zarflar yarın açılıyor. Açık artırma daha sonra. Liman, Yunanistan’daki Pire Limanı’nın Akdeniz’deki hâkimiyetine de son verecek.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Çandarlı Limanı Konteyner Terminali inşaatını “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun” kapsamında ihaleye çıkardı. Projeye ait ihale dosyaları 5 Eylül’den itibaren Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Liman Yapım Dairesi Başkanlığı’nda ücretsiz olarak görülebiliyor. İhaleye katılmak isteyenler, 50 bin lira karşılığında ihale dosyasını alabiliyor. İhalede geçici teminat tutarı 50 milyon lira olarak belirlenirken, ihaleyi kazanan şirketin kullanacağı krediler için Hazine garantisi verilmeyecek. 


YÜZDE 90’I TAMAMLANDI 


Çandarlı Kuzey Ege Limanı’nda alt yapı çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üst yapı YİD modeliyle yapılacak. Bu yıl ihalesi tamamlanacak limanın tüm fazları bittiğinde Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en büyük 10 limanından biri olacak. 


75 PUANI GEÇEN BİR ÜST TURDA


İhaleye teklif veren firmaların zarfları yarın açılacak. Komisyonun yapacağı çalışmada, 75 ve üzerinde puan alan firmalar, daha sonra belirlenecek tarihte yapılacak açık artırmaya davet edilecek. Yapılacak açık arttırmada en yüksek kira teklif onaya sunulacak. Firmaların öz kaynağı, toplam yatırım tutarının yüzde 20’sinden az olmayacak. 


DEV FİRMALAR KAPIŞIYOR


- Pire Limanı’ndan 4 kat daha büyük olması planlanan liman, yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Çandarlı Limanı’nın İzmir’e yıllık 700 milyon lira gelir getirmesi bekleniyor. 

- İhaleye Türkiye’nin en büyük şirketleri ilgi gösteriyor. Sabancı, MNG, Limak, Akfen, Yıldırım Holding ve Arkas Grubu’na bağlı şirketlerin dosya aldıkları belirtiliyor.



Akşam Gazetesi 


Geri Dön