29 / 03 / 2024

Çankırı'da köy sakinleri tarım arazisine kurulacak tuz fabrikasını protesto etti!

Çankırı'da köy sakinleri tarım arazisine kurulacak tuz fabrikasını protesto etti!

Seyit Çelik, yaptığı açıklamada, köyün tek geçim kaynağının bulunduğu araziye tuz fabrikası kurulmak istendiğini öne sürerek, tuzun bölgedeki topraklara zarar vereceğini, bu nedenle artık tarım ve hayvancılık yapılamayacağını savundu.




Çankırı'da köy sakinleri, tarım arazisine tuz fabrikası kurulacağı iddiasıyla basın açıklaması yaptı.


Süleymanlı köyünün sakinleri, şirket tarafından tuz fabrikası kurmak amacıyla satın alındığı iddia edilen 60 dönümlük arazide toplandı.


Köy muhtarı Seyit Çelik, grup adına yaptığı açıklamada, köyün tek geçim kaynağının bulunduğu araziye tuz fabrikası kurulmak istendiğini öne sürerek, tuzun bölgedeki topraklara zarar vereceğini, bu nedenle artık tarım ve hayvancılık yapılamayacağını savundu.


Fabrikaya izin vermeyeceklerini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır, başka gelirimiz yok. Tuz tesisinin buraya kurulması halinde köy vasfını yitirecektir. Göçü önlemek için bu tarım arazilerine sahip çıkmak gerekir. 15 kilometre ileride organize sanayi bölgesi kuruldu. İstiyorlarsa gitsinler, tuz fabrikasını oraya kursunlar. Tarım arazilerinin ortasına tuz fabrikası kurmasınlar. Resmi kurumlara konuyla ilgili dilekçeyle başvurmamıza rağmen sonuç alamadık."


Köyün eski muhtarı Satılmış Çalışkan da tarım arazilerinin iş adamlarına peşkeş çekildiğini iddia etti.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli de daha önce benzer olayın mahkemeden döndüğünü belirterek, "Biz sanayiye ve sanayiciye karşı değiliz. 15 kilometre ileride Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Filiz'in gayretleriyle kurulan büyük bir organize sanayi bölgesi vardır. Tuz fabrikaları neden tarım alanlarına kurulmak istenmektedir? Bunun amacı nedir? Sanayiciler elinizi lütfen tarım arazilerinden çekin" diye konuştu.


Grup, açıklamanın ardından dağıldı.



AA


Geri Dön