19 / 04 / 2024

Cansel Turgut Yazıcı: İnşaat ile uzman ihtiyacı artıyor!

Cansel Turgut Yazıcı: İnşaat ile uzman ihtiyacı artıyor!

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 ile Türkiye ekonomisinin iki katı büyüme gösteren inşaat sektörüyle birlikte gayrimenkul değerleme de büyüyor. Ancak kalifiye eleman sayısı aynı paralelde gelişme göstermiyor...



İnşaat ile uzman ihtiyacı büyüyor 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı inşaat sektörüne paralel büyüyen gayrimenkul değerleme uzmanı ihtiyacına dikkat çekti Y 'Rapor ile yol gösterirler' Değerleme Uzmanları yaptıkları raporlarla yatırımcılara ve nihai kullanıcılara yol gösterirler. 


Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 ile Türkiye ekonomisinin iki katı büyüme gösteren inşaat sektörüyle birlikte gayrimenkul değerleme de büyüyor. Ancak kalifiye eleman sayısı aynı paralelde gelişme göstermiyor. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ile sektörün istihdam potansiyelini konuştuk. 


 Değerleme Uzmanlığı nedir? 


Gayrimenkul Değerleme Uzmanı bir gayrimenkulun, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların, yani kiranın, üst hakkı kullanım bedelinin değerlemesini yani kıymet takdirini yapan kişi. 


Değerleme Uzmanı nasıl olunur? 


Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olabilmek için bir sınavdan geçmek ve lisans almak gerek. Lisanslama sınavları Sermaye Piyasası Lisanslama Şirketi tarafından yapılır ve başarılı olanların lisans alabilmesi için sektörde 3 sene çalıştığını ispatlaması gerek. 


Hangi meslekler Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olabilir? 


Mühendislik ve şehir plancılığı branşlarından mezun arkadaşlarımızın bu meslekte daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Tabii dört yıllık üniversite mezunu iseniz ilgili branşları bitirmiş yeni mezun arkadaşlarımızın kariyer yapabileceği bir meslek. 


B Değerleme Uzmanları ne yapar? 


Tüketici açısından yetkili ve ehliyetli uzmanlarla çalışmanın en büyük iyiliği, yaptığınız yatırımın gerçekten sağlıklı olup olmadığım anlamanızı sağlaması. Değerleme Uzmanları pazarlama yapmadıkları için.  Değerleme sadece yeri gidip görmek ve bir satış rakamı tayin etmek değil. Mülkün tapudaki projesine bakılması, 'Gayrimenkul yerine risk almayın "Maalesef kaçak yapılaşmanın yaygın olduğu ülkemizde değerleme uzmanının önemi artmakta. Bir gayrimenkulu edindikten, yani alım-satım bittikten sonra risk yatırımcıya ait bir hale gelmekte, bu aşamadan sonra bir sorun çıkması durumunda yatırımcı için iş işten geçmiş olmakta. 


Tüketicilere yatırım yapmadan önce mutlaka ehlıyetli-lisanslı uzman ve şirketlere danışarak rapor almalarını öneririm." tapuda mülkiyet sorunu olup olmadığının tespiti, ne amaçla kullanılabilir olduğu ve hangi mekânın hangi bağımsız bölüm numarasına kayıtlı olduğu, yapının kaçaklarının olup olmadığının tespiti ile ve on önemlisi, gösterilen yerin projede aynı yer olup olmadığının tespiti uzmanın sorumlulukları arasındadır. 


Değerleme Uzmanı olduktan sonra kariyer nasıl devam ediyor? 


Genellikle konut değerlemeden başlarsınız. Tecrübeniz arttıkça ticari gayrimenkuller, arsa, ofis, alışveriş merkezi gibi nitelikli mülkleri değerleyebilecek tecrübeye erişirsiniz. Ekip denetmeni, kontrolör, yönetici müdür ve direktör olursunuz. 



Habertürk Gazetesi


Geri Dön