25 / 04 / 2024

Capital Grup 5 santral kuracak!

Capital Grup 5 santral kuracak!

Capital Grup, Balkanlarda 370 milyon Euro’luk yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı planlıyor. Şirket, 3.5 yıl içinde tamamlamayı planladığı yatırımlarından üreteceği 180 milyon kilovat saatlik elektriğin yarısını Türkiye’ye satacak.



Balkanlardan gelen elektrik Türk evlerini aydınlatacak. Üç yıl önce İdris Fatih Şahin tarafından Türkiye’de kurulan Capital Grup, Balkanlarda 370 milyon euroluk yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı planlıyor. Capital Grup, Bosna ve Makedonya’da 130 MW kurulu güçte güneş ve 380 MW kurulu güçte rüzgar santralleri kuracak. Şirket, 3.5 yıl içinde tamamlamayı planladığı yatırımlarından üreteceği 180 milyon kilovat saatlik elektriğin yarısını Türkiye’ye satacak.


5 SANTRAL KURACAK            

Balkanlardaki yenilenebilir enerji yatırımlarına Bosna’da başladıklarını belirten Capital Grup Yönetim Kurulu Başkanı İdris Fatih Şahin, proje çalışmalarını tamamladıkları Ljubinje şehrinde tek parselde kurulacak 60 MW’lık güneş santralinin Bosna ve Balkanların en büyüğü olacağını söyledi. Şahin, inşaatına bu yıl sonunda başlamayı planladıkları Ljubinje santrali dışında Bosna’da 4 adet daha güneş santrali kuracaklarını bildirdi. İki yıl içinde tamamlamayı planladıkları toplam 100 MW kurulu güçteki santrallerin yatırım maliyetini 150 milyon euro olarak açıklayan Şahin”  Bosna’da kuracağımız tüm santrallerin inşaat ve montaj işlerini Türk şirketlerine yaptıracağız “ dedi.


Balkanlarda başlattıkları yatırım hamlesine Makedonya’da kuracakları güneş ve rüzgar santralleri ile devam edeceklerine dikkat çeken Şahin, burada toplam 120 milyon euroya 180 MW’lık rüzgar ve 30 MW’lık güneş enerjisi santralleri kuracaklarını bildirdi.


TÜRKİYE’YE SATACAK

Makedonya ve Bosna’nın enerji alanında yabancı yatırımcılara yönelik 15 yıllık vergi muafiyeti uyguladığını belirten Şahin” yurtdışından getireceğimiz paneller için de gümrük muafiyeti uygulamasından yararlanacağız. Bunun yanı sıra yatırımlarlımız için Türk Eximbank’tan da destek alacağız” dedi. Bosna ve Makedonya’da üretecekleri enerjinin yüzde 50’lik kısmını Türkiye’ye satmayı planladıklarını belirten Şahin, bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.


Türbin üretip ihraç edeceğiz

Güneş enerjisi dışında Bosna’da toplam 200 MW gücünde rüzgar santralleri kurmayı planladıklarını belirten Şahin, Bosna’daki yatırım planları hakkında şunları söyedi: “ Bosna ve Makedonya’da kuracağımız rüzgar santralerinin türbinlerini, 6 ay önce özelleştirmeden satın aldığımız 1947 yılında kurulan eski Yugoslavya’nın ve Bosna’nın en büyük enerji ekipmanı üreticisi Energoinvest fabrikasında üreteceğiz. Üreteceğimiz türbinlerin markası Energoinvest-IFS olacak. Bunun için tüm gereken izin ve lisansları aldık. Makine parkını yenilediğimiz fabrikada üç ay içinde türbin üretimine başlayacağız. Burada üreteceğimiz IFS markalı türbinleri yurtdışına da ihraç edeceğiz “


Star 


Geri Dön