29 / 03 / 2024

Capital Partners, Canyon Ranch'in Türkiye şubesini açacak!

Capital Partners, Canyon Ranch'in Türkiye şubesini açacak!

Kazak devi Capital Partners, ABD’li Canyon Ranch’i Bodrum’da açmak için gün sayıyor. 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Kaplankaya projesi, şirketin ABD dışındaki ilk yatırımı olacak



Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artıyor.. Kazak sermayeli fon şirketi Capital Partners, dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam kuruluşu Canyon Ranch'in Türkiye şubesini açmak için gün sayıyor. Amerika dışındaki ilk merkezini Türkiye'de açacak olan Canyon Ranch, Kazaklarla bu proje için 30 yıllık sözleşme imzaladı. Dev fon tarafından 250 milyon dolarlık bir yatırımla geliştirilen Kaplankaya projesinin ilk bölümünde yer alacak olan Canyon Ranch, 1 Temmuz'dan itibaren kapılarını açacak. Proje kapsamında yıl boyunca hizmet verecek 76 villayı kapsayan bir konut mahallesi bulunuyor. Milas bölgesinde bulunan Kaplankaya'ya kara ve denizyolunun yanı sıra helikopterle ulaşım sağlanıyor. Projenin ilk bölümünü oluşturan Canyon Ranch, Kaplankaya yatırımının yüzde 20'sini ifade ediyor. Diğer bölümleri 10 yılda tamamlanacak projenin toplam yatırım değeri 1.5 milyar dolar olacak.


BODRUM EN İYİSİ OLACAK 

Yatırımın başında bulunan Susan Docherty, bu merkezin kendileri için çok büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Nihat Özdemir, Bülent Eczacıbaşı, Hüsnü Özyeğin ve Mehmet Öz'ün Amerika'da sürekli müşterileri arasında bulunduğunu söyleyen Docherty, Kaplankaya'nın dünyadaki en iyi merkezleri olacağını belirtti. Capital Partners Kurucu Ortağı Burak Öymen ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, "Bu yatırım, sağlıklı yaşam sektöründe Türkiye'nin iddialı olduğunu gösteriyor. Bu işin öncüsü olmaktan memnunuz. Çok emek verdik ve doğru yolda olduğumuza inanıyoruz" diyerek projeye olan inançlarını dile getirdiler. 


ÖYMEN: İSTİHDAMDA BÖLGE HALKINA ÖNCELİK TANIYORUZ

 Burak Öymen, projenin hayata geçirilmesiyle tarım ve zeytincilikle geçinen köylerde büyük bir değişim yaşandığını anlattı. Öymen, toplam nüfusu 2 bin 500 civarında olan dört köyden oluşan bölgeye 10 yıl önce geldiklerinde altyapı yatırımlarına odaklandıklarını ve sosyoekonomik bir kalkınma programı geliştirdiklerini anlattı. "Halkın yaşam biçimini değiştirmeden, standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz" diyen Öymen, şunları söyledi: "İstihdamda bölge halkına öncelik tanıyoruz. Zaten büyük kısmı, projenin çalışanı oldu. Özellikle kadın istihdamını önemsiyoruz. Daha önce İzmir, Aydın gibi şehirlere göç eden köyün gençleri, artık köyünde kalmayı tercih ediyor. Köylere birer sağlık ocağı ve kütüphane yapıyoruz. Okul ve camileri onarıyoruz. İngilizce dersleri veriyoruz. Amacımız Kaplankaya'nın istihdam altyapısını oluşturacak insanları yetiştirmek." 


TÜRK - KAZAK ORTAKLIĞI 

Capital Partners, bir Türk ve bir Kazak ortakla 2001'de Kazakistan'da kurulmuş bir gayrimenkul geliştirme şirketi. Ana işi gayrimenkul geliştirme olan şirket, projelerin fikirden açılışa kadar geçen süreçteki tüm aşamalarını yönetiyor. Şirket ayrıca işletme aşamasına gelen projeleri de yönetiyor. Fon, Kazakistan'dan sonra Rusya piyasasına açıldı. 2003-2007 arasında esas büyüme Moskova'da yaşandı. Bu yıllarda İstanbul'da iki farklı yatırım yapıldı. Dünyanın birçok farklı yerinde 250 uzman çalışanı bulunuyor. 


CANYON RANCH 1979'DA KURULDU 

Bugün 88 yaşında olan Mel Zuckerman, 1979'da Arizona'nın Tucson kentinin dışındaki Sonora Çölü'nde Canyon Ranch'in ilk merkezini kurdu. 37 yıldır sağlıklı yaşam üzerine programlar geliştiren ve hizmet sunan Canyon Ranch, bu sürede çeşitli kurum ve yayından pek çok ödül aldı. Arizona'da 100 konuk kapasitesi ile açılan ilk Canyon Ranch'ten sonra 1989'da Massachusets eyaletindeki Lenox kentinde ikinci merkez açılmış. Bunlara ek olarak Las Vegas'ın en büyük spa merkezi ve 20 cruise gemisinin, Queen Mary2, Regent Seven Seas, Ocenia Cruise Lines, Celebrity Cruise ve spaları Canyon Ranch markası altında hizmet veriyor.


SPA ALANI 10 BİN METREKARE 

Kaplankaya Canyon Ranch Temmuz 2016'da açılacak. Ege Denizi manzaralı 75 otel ve 66 yamaç olmak üzere toplam 141 odadan oluşan otelde konuklar 10 bin metrekarelik spa, fitness ve sağlıklı yaşam merkezinden faydalanacak. Halen bin 700 kişinin çalıştığı Kaplankaya'da bahçeler, yürüyüş alanları, spor sahaları ve deniz kenarında ortak sosyal alanlar bulunacak. Yatırımda yeşil alanlar öncelikli olacak. Proje yılın 12 ayı açık kalacak. MİMARİDE TOPOĞRAFYA UYUMU Kaplankaya Canyon Ranch projesi, insan yapısı ve doğal alan arasında uyumlu entegrasyona duyarlı alanlar tasarlayan Office of Architecture in Barcelona'nın (OAB) şirket ortağı mimar Carlos Ferrater tarafından gerçekleştirildi.



Sabah / Sinan Özendincik


Geri Dön