23 / 04 / 2024

Çayeli Bakır Madeni Türkiye'nin ve dünyanın en güvenli madenleri arasında gösteriliyor!

Çayeli Bakır Madeni Türkiye'nin ve dünyanın en güvenli madenleri arasında gösteriliyor!

Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nde olası bir kaza sırasında can kaybının önlenmesi için 500 bin dolar değerinde beş adet sığınma istasyonu bulunuyor...




Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nde olası bir kaza sırasında can kaybının önlenmesi için 500 bin dolar değerinde beş adet sığınma istasyonu bulunuyor.


Toronto Merkezli Inmet Firması tarafından işletilen Türkiye’nin en büyük metal madeni Çayeli Bakır İşletmeleri, 6.5 km uzunluğunda ve 600 metre derinlikteki madende çalışanlarının can güvenliğini arttırmak için maden içerisinde 5 adet sığınma istasyonu hizmet veriyor. İleri teknoloji ile donatılan sığınma istasyonları olası bir kaza durumunda madencilerin dışarıdan yardım almadan 36 saat hayatta kalmalarını sağlıyor. Çelikten imal edilen sığınma istasyonunun her birinde 16 kişinin 36 saat boyunca hayatta kalmalarını sağlayacak kadar oksijen kaynağı bulunuyor. İstasyon içerisinde yeryüzüyle iletişim kurulabilecek özel sistemler bulunuyor. İçerisinde zararlı fazları filitre eden temizleme sistemleri bulunan istasyonda, beslenme ihtiyaçlarının karşılanabileceği dolap ve ihtiyaç için tuvalet yer alıyor. Hiçbir ayrıntının atlanmadığı istasyonlarda ayrıca içerde kalan madencilerin “canları sıkılmasın” diye iskambil kağıtları da bulunduruluyor.


20 TONLUK İŞ MAKİNESİNİ PARMAK UCUYLA YÖNETİYOR


İş güvenliğine büyük önem verilen işletmede madenciler riskli bölgelere yaklaştırılmıyor. Bakır ve çinko cevherinde çalıştırılan iş makineleri uzaktan kumandalı joistikler ile kumanda ediliyor. Operatörler ağırlıkları 20 ton’u bulan dev iş makinelerini parmaklarının ucu ile kontrol ediyor. Madenciler sadece güvenlik önlemleri alınan ve çökme riski ortadan kaldırılan bölgelerde çalıştırılıyor. 6.5 kilometre yol uzunluğu bulunan ve yerden 600 metre derinliğe uzanan madenin içerisi adeta bir şehri andırıyor. 300 metre derinlikte madencilerin dinlenme saatlerinde zamanlarını geçirebilecekleri çay ve televizyon odaları, iş makinelerinin tamiratının yapıldığı tamirhaneler ve interneti bulunan çalışma ofisleri de bulunuyor.


Türkiye’nin ilk yabancı ortaklı maden işletmesi olma özelliği taşıyan Çayeli Bakır İşletmeleri aynı zamanda yıllık 1.2 milyon ton bakır ve çinko cevher kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük metal madeni. 1983 yılında 183 milyon dolar sermaye ile yabancı ortaklı olarak kurulan ve 1995 yılında üretime başlayan maden 2005 yılında özelleştirilince madenin yabancı ortağı Toronto Merkezli Inmet firması tüm hisseleri satın aldı.



Hürışık Gazetesi


Geri Dön