24 / 04 / 2024

Celal Zaim Çil nerede doğdu? Ne iş yapıyor? Hangi bölümden mezun oldu?

Celal Zaim Çil nerede doğdu? Ne iş yapıyor? Hangi bölümden mezun oldu?

Peker GYO Yönetim Kurulu Üyesi Celal Zaim Çil kimdir? Ne iş yapıyor? Hangi okuldan mezun oldu? İşte detaylar...



2 Ocak 1957 yılında Sivas’ta dünyaya gelen Celal Zaim Çil, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden 1982 yılında mezun oldu. 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisans yapan Çil, 1989 yılında da aynı okulda doktora eğitimini tamamladı. 1991’de elektronik alanında doçent oldu. Celal Zaim Çil, 1984-1994 yıllarında Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi ve üyesi olarak farklı elektronik ve haberleşme dersleri verdi. Çil, aynı zamanda, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde de yarı-zamanlı analog ve sayısal elektronik dersleri verdi. Bunun yanı sıra, yüksek lisans tezleri yönetti.

 Celal Zaim Çil nerede doğdu? Ne iş yapıyor? Hangi bölümden mezun oldu?

Celal Zaim Çil, 1994-1997 yılları arasında Hollanda’da NATO’nun AWACS uçaklarının modernizasyon projelerini yöneten NAPMA adlı kuruluşunda 3 sene süresince çeşitli savunma mühendislik geliştirme projelerinde proje test uzmanı olarak görev aldı. Türkiye’ye dönüş yapmasının ardından Hava Kuvvetlerinin modernizasyonu projelerinde proje subayı olarak çalıştı. 1998’de kendi isteği ile emekli oldu. Aynı sene, Hava Elektronik Sanayi A.Ş.’de (Havelsan) Aviyonik Sistemler Direktörü pozisyonunda çalışmalarına devam etti.

BİR ÇOK ALANDA GÖREV ALDI

Elektronik-entegrasyon içerikli projelerde önce direktör, 2001 itibarıyla da Hava Savunma Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı oldu. Birçok simülatör projeleri, F-16 uçağı aviyonik bakım projeleri, Barış Kartalı adıyla da bilinen Türk AWACS uçağı görev sistemi ve simülatörü geliştirme Projesi, Açık Semalar Anlaşması Uçağı Modernizasyonu, Elektronik Harp Test Eğitim Sahası (EHTES) gibi projeler dahil olduğu projelerdi. Bu süreçte, Türkiye’nin o tarihe kadar en büyük bedelli (30 milyon dolar) yüksek teknolojili savunma ihracatı olan CN-235 uçak simülatörünü 2006’da Güney Kore’ye ihraç eden proje ekibinin başında yer aldı. 

İşte diğer detaylar...


Geri Dön