20 / 04 / 2024

Çelik üretimiyle Avrupa'da lider olabiliriz!

Çelik üretimiyle Avrupa'da lider olabiliriz!

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Çelik üretimiyle Avrupa'da lider olabiliriz" dedi...



Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük yatırımlarının başında gelen Cezayir'deki çelik fabrikasını hayata geçiren Tosyalı Holding'in yurt dışından elde ettiği gelirler, Türkiye'deki cirosuna yaklaştı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2019 yılını yurtdışı yatırımları da dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamladıklarını belirtti. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; haftalık İngilizce yayımlanan Dünya Executive TR Monitor'un "Türkiye'nin Çelik Kralı" başIıklı kapak haberindeTosyalı Holding'in, Cezayir'deki tesisi 5 yıl içinde 8 milyon ton kapasite ve 5 milyar dolar ciroya ulaşacak Tosyalı Holding'in Afrika için bir sonraki hedefi ise Batı Afrika'nın giriş noktası olan Senegal ve Angola.

Holding ayrıca yurtdışından işlenmiş demir cevheri ithalatını azaltmak için İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık tesis inşa edecek. Tosyalı’ya göre yeni tesis devreye girdiğinde yıllık 1 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek ve 1.000 kişiye istihdam sağlayacak.

Yeşil çelik üretiyor

Fuat Tosyalı, Tosçelik'in sektörün karbon ayak izi en düşük "yeşil çelik üretimini" gerçekleştirdiğini de ifade ediyor. New York Borsası'na kote Amerikalı ortağı Harsco ile ortak kuracağı tesis ile yıllık ortalama 1.2 milyon ton cüruf atığa ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Tosyalı, Osmaniye OSB'de üretim tesisinin çatısına da Avrupa'da tek seferde kurulan en büyük güneş enerjisi santralini kurdu. Tosçelik ERW Boru Profil'in Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretim tesisinin çatısında yapılan güneş 200 bin metrekarelik tesis dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri.

Avrupa'da lider olabiliriz

Avrupa Birliği'nin Türk çeligine yönelik anti-damping soruşturmasını da değerlendiren Fuat Tosyalı'ya göre sektörün bugüne kadar yaptığı pazar çeşitlendirmeleri bu tür korumacılık hamlelerine karşı büyük bir denge sağlıyor. Tosyalı, "Artık Türk çeliği, Bermuda'dan Nepal'e, Bruney'den Bahamalar'a kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 37 milyon ton civarindaki üretimiyle dünyada 8'inci, Avrupa'da ise 2'nci büyük üretici olduğunu belirten Tosyalı, Avrupa'daki en büyük rakip olan Almanya ile aramızdaki farkin ise sadece 5 milyon ton olduğunu dile getiriyor. Tosyalı'ya göre yakın gelecekte kıta Avrupası'nda liderliği üstlenebiliriz.
 


Geri Dön