28 / 03 / 2024

‘Cemevleri’ Bergama Belediye Meclisi gündeminde!

‘Cemevleri’ Bergama Belediye Meclisi gündeminde!

Bergama Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı’nda Cemevleri gündem oldu. Cemevleri hakkında oylama yapıldı ve oy birliği ile Cemevleri’ne ibadethane statüsü verildi.



İzmir Bergama Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının gündemi Cemevleri oldu.

Evrensel Gazetesi’nde yer alan habere göre;Bergama Belediyesi 2020 Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda CHP ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyeleri Bergama Cemevi’nin imar planlarına Cemevi olarak işlenmesi ve ibadethane olarak kabul edilmesi talebini sundu. Şubat ayı toplantısında ise sunulan önerge İmar Komisyonu ve Hukuk Komisyonu’nun raporları gerekçe gösterilerek reddedildi. Konuyla ilgili Bergama Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Aytaç Ural, "İmar komisyonu Karayollarının konuyla ilgili görüşünü gerekçe göstererek talebi imar yasalarına uygun bulmamıştır. Hukuk komisyonu ise Cemevleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesinin belediye meclisinin görev ve sorumluluk alanında olmadığını belirtmiş. Ancak buranın bir Cemevi olduğunu ve ibadethanelere ne gibi hizmet ve destek veriliyorsa buraya da gerekli hizmet ve desteğin verilmesi gerektiğini, bunun yasalara uygun olduğunu da ifade etmiş" ifadelerini kullandı.

Cemevlerinin statüsünü tartışmak anlamsızdır

"Alevilerin ibadethanesi Cemevleri'dir, bunu tartışmak gereksiz ve anlamsızdır" diyen Başkan Ural, "Bir yerin ibadethane olup olmadığına karar vermek o toplumun inancıyla alakalıdır. Yani o toplum burası benim ibadethanemdir diyorsa kimse reddedemez. Buna dair de onay beklemek anlamsız. Ama bizim toplumsal olarak eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Diğer inançtan bireyler devletin olanaklarından ne kadar faydalanıyorsa, hem siyasal hem hukuksal hem de ekonomik haklardan faydalanmak istiyoruz. Alevi kurumları ve Alevi toplumunun konuyla ilgili girişimleri ve mücadelesi devam edecektir" şeklinde konuştu.

CHP Komisyon Üyesi ise,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Cemevleri’nin ibadethane olduğunu kabul etti. “Anayasanın 90. maddesine göre onun aldığı karar yasaların da üzerindedir. Bu sebeple Cemevleri de Alevilerin ibadethaneleridir. Buna ancak bu inanca sahip olan Aleviler karar verebilir" dedi. Yapılan oylama sonucu Dikili Belediye Meclis üyeleri oy birliği ile Cemevleri’ne ibadethane statüsü verme kararı aldı. Verilen bir başka önerge ile de yaşanan deprem ve doğal afetler göz önüne alınarak 'Deprem ve afet komisyonu' kurulması oy çokluğu ile karar verildi.


Geri Dön