20 / 04 / 2024

Çerkezköy-Kapıkule demir yolu hattının yüzde 32'si tamamlandı!

Çerkezköy-Kapıkule demir yolu hattının yüzde 32'si tamamlandı!

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak "Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin yüzde 32'si tamamlandı...



Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak olan "Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi"nin yapımı devam eden Çerkezköy-Kapıkule hattındaki çalışmalarda yüzde 32'lik ilerleme sağlandı.

Anadolu Ajansı muhabirinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Haziran 2019 tarihinde yapımına başlanan Çerkezköy-Kapıkule demir yolu hattında çalışmalar sürüyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, projede yüzde 32 oranında fiziki ilerleme sağlanırken, altyapı işlerinde de yüzde 50 civarında ilerleme sağlandı.

530 milyon avroluk proje, 275 milyon avroluk bölümünün Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak olması nedeniyle en büyük hibe projesi olma özelliğine sahip. 153 kilometre uzunluğunda çift hatlı, 200 kilometre hıza uygun sinyalli ve elektrifikasyonlu olarak hayata geçirilecek olan hatta yük ve yolcu trenleri çalışabilecek. Proje kapsamında 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadüğün yapım çalışmaları sürüyor.

Son olarak D-550 Havsa-Uzunköprü kara yolunun Kuzucu köyü mevkisinde demir yolu köprüsü kurulum çalışmalarına devam eden ekipler, tünel, menfez ve diğer köprülerin yapım işlerine de eş zamanlı devam ediyor.

Projede 2 bin 862 kişi istihdam edilirken, ilerleyen günlerde çalışan sayısının 3 bin 500-4 bine ulaşması hedefleniyor. 

Çerkezköy-Kapıkule demir yolu hattının yüzde 32 si tamamlandı!

- Yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate düşecek

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı hızlı tren ağına bağlayacak olan projeyle Halkalı-Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya düşecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artmış olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Halkalı-Kapıkule hattında taşınan yükün yıllık 1,53 milyon tondan 9,6 milyon tona ulaşması, yolcu sayısının da yıllık ortalama 600 binden 3,4 milyona çıkması planlanıyor.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı'nın diğer kesimi olan 76 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Çerkezköy için de ihale hazırlıkları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor.

Toplam uzunluğu 229 kilometre olan Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı tamamlandığında Türkiye ve Trans Avrupa ağları yüksek standartta birbirine bağlanmış olacak.

 

Halkalı-Kapıkule Demiryolu hattında son durum ne? 


Geri Dön