20 / 04 / 2024

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'dan Yeni Çeşme projesi açıklaması!

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'dan Yeni Çeşme projesi açıklaması!

Suudi Albassam Group’un, Çeşme ve Urla'da 15 milyar liralık proje hazırlattığı ortaya çıktı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, hükümet ve valiliğin proje ile ilgili hiçbir bilgilendirmede bulunmadığını söyledi...



Suudi Albassam Group’un, Urla-Çeşme Yarımadası'nda 4 milyon metrekareye yayılacak bir proje hazırlıyor. Projede, golf sahaları, eğlence merkezleri, oteller, 800 yatlık 3 marina ve bir Kanal Çeşme de yer alıyor.

Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu'nun haberine göre, Suudi Albassam Group’un, Çeşme ve Urla'da acil kamulaştırma kararı alınan arazilerin bulunduğu bölge için 15 milyarlık proje hazırlattığı öğrenildi. 

İzmir'in doğal güzellikleri ve güçlü turizm potansiyeli ile ünlü Urla-Çeşme Yarımadası'nın önemli bir kısmı 13 Eylül 2019'da, 1532 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ”Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm Gelişme Bölgesi” olarak ilan edilmişti.

25 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Urla Zeytineli Köyü'nde toplam 333, Çeşme Alaçatı'da 178 adet olmak üzere 511 parsel hakkında “acele kamulaştırma” kararı alındığı belirtildi.

3 marina, golf sahaları, oteller...

Ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağlayacağı tahmin edilen projede, 800 yatlık 3 marina, kanal yolu, golf sahaları, oteller, eğlence merkezleri yer alacak.

ARAZİLERİ GİTTİ, HABERLERİ OLMADI

Konu hakkında arazilerine “tarla rayiç bedeli” ile el konulacak yöredeki hak sahibi vatandaşlara herhangi bir tebligatta bulunulmadı. Kamuoyuna da herhangi bir bilgilendirilme yapılmadı. Merak uyandıran değişikliklerin sebebinin Suudi Arabistan şirketinin projesi olduğu ortaya çıktı. Devlet yetkililerinin bilgilendirme yapmadığı bölgedeki planlamalar Suudi Arabistan Şirketi Albassam Grup'un proje tanıtım kataloğu ile öğrenildi. Albassam Grup, “Acele kamulaştırma” kararı alınan Urla ve Çeşme'deki arazilerin üzerinde 15 milyar TL'lik proje hazırladığını belirtti.

4 MİLYON METREKARE ALANDA KURULACAK

“Yeni Çeşme” isimli yapılaşma projesinin 4 milyon metrekareye yayılacağı, 15 milyar TL'ye mal edilceği ve 20 bin kişilik yeni bir turistik şehir oluşturulacağı belirtildi. Oteller, havalimanı, marinalar ve AVM projeleri ile birlikte çok sayıda lüks konut inşaatının da yer aldığı projede ayrıca Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı yapılacağı öğrenildi. Kanalın gemilerin geçeceği genişlikte yapılması planlanıyor.

ŞEHİRCİLİĞE VE YASALARA AYKIRI

Proje ile ilgili ilk açıklama Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi'nden yapıldı. Projeye tepki gösteren Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “acele kamulaştırma” kararlarını ve söz konusu bölgenin “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmesini yakından takip altına aldıklarını belirtti. Alpaslan, şunlara dikkat çekti: “Bu kararların peşi sıra gelinen nokta, uzun zamandır kapalı kapılar ardında bu alanlar hakkında tasarruflarda bulunulduğu ve alanların yoğun yapılaşmaya açılması çalışmalarının başlamış olduğunu göstermektedir. Gerek mimarlık ve şehircilik ilkelerine, gerekse yasalarımıza uygun olmadığını düşünüyoruz.”

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, hükümet ve valiliğin kendisine hiçbir bilgilendirmede bulunmadığını açıkladı. Oran “Çeşme'nin ve Çeşmelinin haklarını kimsenin, özellikle de yabancıların ham yapmasına veya bu konuda spekülasyon yapılmasına göz yummam, yumamam. Buna müsaade etmem. Projeye ilişkin düşüncemi, partimin yetkili kurullarının, değerlendirmeleri ve bakanlığın yapacağı bilgilendirmenin ardından kamuoyumuzla paylaşacağım” diye konuştu. 

Albassam Group'tan, Urla ve Çeşme'ye 15 milyar TL'lik proje! 

Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasına da deniz kanalı mı yapılacak? 


Geri Dön