25 / 04 / 2024

Cevdet Yılmaz: Cizre'de yeni bir şehir düzeni oluşturacağız!

Cevdet Yılmaz: Cizre'de yeni bir şehir düzeni oluşturacağız!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cizre'de muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, din görevlileri, okul müdürü ve öğretmenler ile bir araya geldi. Yılmaz, ''Çok daha iyi bir şehir düzeni oluşturmaya gayret edeceğiz" dedi.



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Cizre'de yollarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, çocuk park alanlarıyla, sportif alt yapısıyla, eğitim, sağlık tesisleriyle çok daha iyi bir şehir düzeni oluşturmaya gayret edeceğiz." dedi.


Bakan Yılmaz, Şırnak'ın Cizre ilçesinde muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, din görevlileri, okul müdürü ve öğretmenler ile düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Cizre Kaymakamlık Toplantı Salonunda muhtarlarla basına kapalı yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Yılmaz, toplantının çok verimli olduğunu söyledi.


İlçedeki şehir yapılanmasıyla ilgili çalışmaları muhtarlara aktardıklarını belirten Yılmaz, muhtarların öneri, şikayet ve sorunlarını dinlediklerini bildirdi.


Yılmaz, "Silopi örneği var önümüzde. Silopi önden gidiyor. Silopi'de ne yapıldıysa aşağı yukarı diğer ilçelerimizde de şartlar olgunlaştıkça aynı şeyleri yapıyoruz. Cizre'de operasyonlar çok şükür bitti. Artık o sorunumuz yok, daha güvenli bir ortam oluşmuş. Tabi tahrip olmuş, çeşitli derecelerde zarar görmüş yapılarımız var. Bunlarla ilgili zarar tespit çalışmaları tamamlandı." diye konuştu.


Çok yoğun bir gayret sarf ettiklerini, diğer illerden çok sayıda eleman gönderdiklerini anlatan Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çok geniş bir çalışma yaptığını, kısa sürede zarar tespiti yapıldığını belirtti.


Yılmaz, 10 bin liraya kadar olan zararları karşılamaya çalışacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Daha üstündeki zararlarla ilgili de bizim prensip olarak arzu ettiğimiz konut üreterek bunu karşılamak. İlçede yapılacak imarla planıyla birlikte çok daha büyük bir şehircilik oluşturacağız. Yollarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, çocuk park alanlarıyla, sportif alt yapısıyla, eğitim, sağlık tesisleriyle çok daha iyi bir şehir düzeni oluşturmaya gayret edeceğiz. Cizre bu anlamda çok sıkıntılı bir durumda. Bu hadiseler olmasaydı da Cizre'ye ciddi bir müdahale gerekiyordu. 1990'lı yıllar başta olmak üzere yoğun göç almış bir ilçemiz. Tarihi ve şehir kültürü olan bir ilçemiz. Ama maalesef çok tahrip olmuş, çarpık bir şehirleşme gerçekleşmiş. Buradaki yerel yönetimler de maalesef buna müdahale etmemişler, tam aksine bir anlamda önünü açmışlar çarpık şehirleşmenin. Şimdi bunu daha düzgün ve derli toplu bir şehirleşme ile telafi etmeye gayret edeceğiz."


Bakan Yılmaz, konut yapımına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, Cizre'de 2 bin kişiye istihdam alanı sağladıklarına işaret ederek, istihdam edilenlerin Toplum Yararına Programlar kapsamında işe başladığını bildirdi.


Özellikle gençlerin bir taraftan mesleki eğitim göreceklerini, diğer taraftan da çeşitli konularda çalışacaklarını vurgulayan Yılmaz, esnafı rahatlatıcı bazı adımların planlarının içerisinde olduğunu belirtti.


Yılmaz, şunları kaydetti:


"Hükümet olarak anlayışımız bu. Bir taraftan terörle en kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz, burada hiçbir tereddüt yok, diğer taraftan da halkımızı da kucaklamaya, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz. Esasında güvenliği sağlamamız da halkımız için. Halkımızın emniyetli bir ortamda yaşaması, iş yapması, çoluk çocuğunu yetiştirmesi için. Dolayısıyla daha emniyetli bir ortamda Cizre'nin, tüm bu yörelerimizin kalkınması için gayret edeceğiz. Öyle masa başında oturup Cizre için ne iyidir diye düşünerek hareket etmiyoruz. Muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, kamu kurumları, kim varsa ilgili bütün taraflar ile bu sorunları aşma yönünde gayret edeceğiz. Sahayı dinleyerek, insanlarımızın görüşlerini alarak, yolumuza devam edeceğiz."


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur ve kurum amirleri de toplantıya katıldı.




AA


Geri Dön