18 / 04 / 2024

Çevre Bakanlığı'nın e-ÇED uygulamasına birincilik ödülü!

Çevre Bakanlığı'nın e-ÇED uygulamasına birincilik ödülü!

Mustafa Satılmış: “ÇED Süreci elektronik sistemle (e - ÇED) yürütülmektedir. Evrak akışı elektronik ortamda gerçekleştirilip evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılmıştır” dedi.



“Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde rekabeti arttırıcı, bilgiye dayalı, e-Hizmetlere odaklanmış dönüşümü hızlandırmak amacıyla oluşturulan TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen eTürkiye (eTR) Ödülleri kapsamında “eTR Ödülleri” ile Kamudan Vatandaşa eHizmetler Kategorisi, Kamudan İşdünyasına eHizmetler Kategorisi, Kamudan Kamuya eHizmetler Kategorisi ve Yerel Yönetimler (Küçük, Orta, Büyük Ölçekli) Kategorisinde ödüller 15 Ocak 2015 tarihinde TBMM Tören Salonunda verildi.


Kamudan İş dünyasına e- Hizmetler Kategorisi'nde finale kalan Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi (e-ÇED) jüri tarafından elektronik oylama yapılarak 1. incilik ödülüne layık görüldü.

Bakanlık adına birincilik ödülünü alan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehmet Mustafa Satılmış şu açıklamaları yaptı:

ÇED Yönetmeliği kapsamında yer alan tüm faaliyetler irdelenerek günümüz teknolojik şartlarına uygun olarak kapasitelerinde ve eşik değerlerinde güncellemeler yapılarak EK-1 ve EK-2 listeleri sadeleştirdik.


“E-ÇED uygulaması ile birlikte zaman kayıplarını ortadan kaldırdık”

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehmet Mustafa Satılmış: “ÇED Süreci elektronik sistemle (e-ÇED) yürütülmektedir. Evrak akışı elektronik ortamda gerçekleştirilip evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılmıştır” dedi.  


“E-ÇED uygulaması sayesinde süreç şeffaf bir şekilde gerçekleşiyor”

ÇED sürecinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ile halkın ÇED Sürecine katılımının etkin ve verimli bir hale getirilmesinin sağlanması ile şeffaf bir ortamda süreçlerin işletilerek halkın bilgilendirilmesi gerçekleştirilmektedir ifadesini kullanan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehmet Mustafa Satılmış, “Bakanlığımıza başvurunun yapıldığı andan itibaren; yatırımcı süreçleri, ek gereksinimleri, yenileme taleplerini sistem üzerinden takip edip tamamlayabilmekte ve sürecin bütün aşamalarını şeffaf bir şekilde izleyebilmektedir. Ayrıca yatırımcı sürecin her aşamasında kısa mesaj ve mail ile bilgilendirilmektedir” dedi.


ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış konuşmasına şöyle devam etti: “Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sisteminin devreye alınmasıyla ÇED Yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişimin sağlaması ve kapsamlı bir veri tabanı oluşturulmuş, veri tabanı, yeni yapılması planlanan faaliyetlerin ÇED süreçlerinde karar verme aşamasında kullanılmaktadır.”


“Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile yılda yaklaşık beş bin yüz ağacın kesilmesi engelleniyor”

Web tabanlı olarak çalışan Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile IOS ve Android uygulaması da yapılarak akıllı telefon ve tabletlerden harita üzerinde ÇED Olumlu ve ÇED Gerekli Değildir kararı alan faaliyetler izlenebildiğinin altını çizen ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, “gerçekleştirilen sistem ile ortalama 400 sayfa olan Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Başvuru Dosyası, ÇED Raporu ve Nihai ÇED Raporları artık kâğıt olarak basılmayarak 61.500.000 sayfalık bir kâğıt tasarrufu sağlanmakta ve yılda yaklaşık 5.100 adet ağaç kurtarılarak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanmaktadır” dedi.


ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış: “Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile yıllık olarak yaklaşık 1.000 ton CO2 eşdeğerinde emisyon salınımı engellenmiş olacaktır. Bu değer, yaklaşık olarak 350 hektar ağaçlandırmadan elde edilen yutak alan kapasitesine eşdeğerdir. Elde edilecek 300 ton kâğıt tasarrufu ile yıllık olarak; 132.000 ton temiz su israf edilmeyecek ve 2.280.000 kWh enerji harcanmayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.



Geri Dön