19 / 04 / 2024

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı!

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı!

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Resmi Gazete' de yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre İzin ve de Lisans Yönetmeliği bugün, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.


Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken çevre izin ve lisansı sürecinde, uyulacak usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre "Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler" ve "Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler" olmak üzere 2 grupta sınıflandırıldı.


Bu sınıflandırmaya tabi olan işletmelerin, faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almaları gerekiyor. Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler, belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorunda. 


Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler, geçici faaliyet belgesi, çevre izin veya çevre izin ve lisansı belgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, diğer sınıfta bulunan işletmeler ise belgelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden alacak.


-Lisans başvurusu-


Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, birinci grupta yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, ikinci grupta yer alan işletmeler için ise çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılacak.


Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler ayrı ayrı çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlü olacaklar.


Herhangi bir eksikliğin bulunmadığının belirlenmesi halinde, işletmeye bir yıl süreli geçici faaliyet belgesi verilecek. İşletmelerin, geçici faaliyet belgesi alınmasından itibaren yüz seksen takvim günü içerisinde istenilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru yapması zorunlu olacak.


Değerlendirme sonucunda, başvuruda herhangi bir bilgi, belge, ölçüm, analiz sonuçları veya raporlarda eksiklik bulunması halinde, bu eksiklikler başvuru sahibine bildirilecek. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin doksan takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulması zorunlu kabul edilecek.


İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerli olacak. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorunda kalacaklar.


-İptaller- 


Belirlenen sürelerde başvuru yapılmaması, eksikliklerin tamamlanarak gönderilmemesi veya başvurunun uygun bulunmaması durumlarında geçici faaliyet belgesi iptal edilecek.


Geçici faaliyet belgesi ile faaliyet gösteren işletmelerin geçici faaliyet belgesi başvuru aşamasında sunmuş olduğu bilgi ve belgelere aykırı çalıştığının tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırım uygulanarak geçici faaliyet belgesi reddedilecek.


Yükümlülükleri doğrultusunda yapılacak belgelendirmelerde ve beyanlarında usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge tespit edilen tesislere 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırım uygulanacak ve geçici faaliyet belgeleri iptal edilecek. Bu işletmelerin doksan takvim günü süresince faaliyeti durdurulacak. 


-Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin iptali-


İşletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanacak.


Uygunsuzluğun düzeltilmesi için, işletmeye yetkili merci tarafından en fazla bir yıla kadar süre verilebilecek.


İşletmeye süre verilmemesi veya işletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluğun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilecek. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle işletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilecek. Bu işletmeler için izin süreci yeniden başlatılacak ve işletme kendi adına yeni geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamayacak.


AA


Geri Dön