19 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergi muafiyeti!

Çevre temizlik vergi muafiyeti!

Belediye gelirleri arasında taşınmaz mallar için ödenen çevre temizlik vergisi de bulunuyor. Kanunda çevre temizlik vergi muafiyeti de bulunuyor. Çevre temizlik vergisinden muaf olan taşınmazlar hangileridir?



Çevre temizlik vergi muafiyeti!

Belediye gelirleri arasında taşınmaz mallar için ödenen çevre temizlik vergisi de bulunuyor. Kanunun mükererrer 44. maddesi gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, binaları kullananlar oluyor. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor. Çevre temizlik vergisi, taşınmaza sahip olunan süre boyunca ödeniyor.


Meskenlerde su faturalarına yansıtılan çevre temizlik vergisini işyerlerinin belediyeye giderek ödemeleri gerekiyor. İşyerleri için çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Verginin ilk taksiti, Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Çevre temizlik vergi muafiyetleri de bulunuyor. Çevre temizlik vergisinden muaf olan taşınmazlar şu şekilde sıralanıyor:


Çevre temizlik vergi muafiyeti listesi:

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tâbi değildir. 




Çevre temizlik vergisinin son günü!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulis.com




Geri Dön