29 / 03 / 2024

Çevre temizlik vergisi belediyeye mi ödenir?

Çevre temizlik vergisi belediyeye mi ödenir?

Çevre temizlik vergisi, taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Vergi, senede 2 eşit taksitte ödeniyor. Peki, çevre temizlik vergisi nereden ödenir? Çevre temizlik vergisi belediyeye mi ödenir?



Çevre temizlik vergisi belediyeye mi ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre temizlik vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin taksitleri emlak vergisi ile aynı dönemde ödeniyor. Buna göre 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi nereden ödenir?

Çevre temizlik vergisi ödemelerinin şekli işyeri ve konutlarda farklılık gösteriyor. Çevre temizlik vergisi, meskenler için su faturalarına yansıtılırken, işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.


Konutlar için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 


Çevre temizlik vergisi muafiyeti:

Genel ve Özel İl İdareleri

Yardım Kuruluşları

Üniversiteler

Üniversitelerin kullandıkları binalar

İbadethane binaları

Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar



Çevre temizlik vergisi ne kadar 2015?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön