29 / 03 / 2024

Meskenlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Meskenlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Belediyeye ödenen vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisi, belediyenin temizlik hizmetine karşılık olarak ödeniyor. Peki, meskenlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? İşte meskenlerin çevre temizlik vergisi..



Meskenlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Belediyeye ödenen vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisi, belediyenin temizlik hizmetine karşılık olarak ödeniyor. Verginin mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişiler oluyor.


Vergiyi işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcıları belediyeye mali işler veznelerine giderek ödüyor. Peki, vergi mükelleflerinden olan meskenlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Bilindiği üzere vergi için öncelikle beyan verilmesi gerekiyor. Ancak; 30 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği gereğince meskenlerde çevre temizlik vergisi beyan edilmiyor.


Meskenlere ait çevre temizlik vergisi, konutları kullananların su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle su tüketim bedeli ile birlikte tarh ve tahakkuk ettirileceğinden, konutları kullananlar tarafından ilgili belediyelere, büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ise su ve kanalizasyon idarelerine bildirim verilmeyecektir.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacı belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların yıl içinde kullanılmaya başlanması halinde, mükellefler; kullanmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde bildirim vereceklerdir. 


Ancak, kullandıkları binalarla ilgili olarak daha önce bildirim veren mükellefler, grup, derece veya mükellefiyetlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece bildirimde bulunmayacaklar ve vergi her yılın Ocak ayında kendiliğinden tahakkuk etmiş sayılacaktır.



Çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri Kasım ayında başlayacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön