27 / 04 / 2024

Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetindan faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, ev kiradaysa ne olur? Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?



Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetindan faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.


İşyerleri ve diğer şekillerde kullanılan yapı sahiplerinin vergi ödemelerini belediyeye giderek yapmaları gerekiyor. Buna karşın meskenlerin çevre temizlik vergisi farklı şekilde ödeniyor.


Peki, ev kiradaysa ne olur? Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Normal şartlarda ev kirada da olsa, vergi borçlarından sorumluluk mal sahibinde oluyor. Ancak, çevre temizlik vergisinin mükellefi taşınmaz sahibi değil de, kullanıcı olduğu için verginin sorumlusu kiracı oluyor.


Evin çevre temizlik vergisi..

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, genelgede yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir. 


Kiracının su faturasını ödemesi halinde çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.



Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön