26 / 04 / 2024

5 soruda çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

5 soruda çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenen çevre temizlik vergisi, belli gayrimenkuller için, belli kimselerden tahsil ediliyor. Peki, çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?



Çevre temizlik vergisi, gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Emlak vergisi ile aynı dönemlerde aynı yere ödenen çevre temizlik vergisi Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil ediliyor. Ancak vergi her gayrimenkul için ödenmiyor. Kanunen bazı gayrimenkuller vergiye dahil edilirken, bazı gayrimenkuller vergi kapsamının dışında tutuluyor.


Çöp vergisi olarak da bilinen vergide ödemeler taksitli veya peşin olarak yapılabiliyor. Peki, çevre temizlik vergisini kimler öder? Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?


1- Çevre temizlik vergisi neden ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetleri gereğince ödeniyor.


2- Çevre temizlik vergisini kim öder, kim ödemez?

Çevre ve temizlik vergisini, mesken, işyeri ve diğer yapıları kullanan kimseler ödüyor. Buna göre, malik değil, kullanan kişi vergide mükellef oluyor. Arsa ve araziler için çevre ve temizlik vergisi ödenmiyor. Verginin mükellefi taşınmazın kullanıcısı oluyor.


3- Çevre ve temizlik vergisi ne zaman ödenir?

Çevre ve temizlik vergisi mükellefiyeti, taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor. Vergi senede iki eşit taksit hakinde ödeniyor. Vergi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


4- Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, konut ve işyerlerinde farklı şekilde ödeniyor. Konutların vergisi su faturalarına yansıtılıyor. İşyerlerinde ise verginin ilgili belediyeye ödenmesi gerekiyor. İşyeri vergisi ister belediyeye gidilerek, ister online bir şekilde e-belediye sistemi üzerinden ödenebiliyor.


5- Çevre temizlik vergisi 2017 ne kadar?

Konutlara ait 2017 çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak tahsil edilecek.


Vergi, büyükşehirde ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde farklı bedellerde ödeniyor. 2017 yılı çevre temizlik vergisi tutarları şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi

5 soruda çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi

5 soruda çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

5 soruda çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön