20 / 04 / 2024

Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Belediye Gelirleri Kanunu mükerrer madde 44 gereğince, belediyenin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için meskenler adına da çevre temizlik vergisi ödeniyor. Peki, evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?



Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Belediye Gelirleri Kanunu mükerrer madde 44 gereğince, belediyenin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için meskenler adına da çevre temizlik vergisi ödeniyor.


Verginin mükellefi, evin sahibi değil evin "kullanıcısı" oluyor. Evde eğer bir kiracı varsa vergi mükellefi oluyor. Peki, evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?


Evin çevre temizlik vergisi..

Evin çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarına göre hesaplanarak, su faturalarına yansıtılıyor.


Evlerde çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 2014 yılında 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor. 

Ve çevre temizlik vergisi, su faturalarına yansıtılıyor.


Buna karşın işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde belediyelere ödenirken; evlerin çevre temizlik vergisi belediyeye ödenmiyor.


Vergi her sene iki taksitte ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.



Çevre temizlik vergisi yapılandırma şartları 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön