19 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Çevre temizlik vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Çevre temizlik vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?: Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullananlar oluyor. Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğu zaman bir defaya mahsus olarak veriliyor...




Çevre temizlik vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Çevre temizlik vergisi dolu işyerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullananlar oluyor. Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğu zaman bir defa veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden beyanname verilmesine gerek kalmıyor.


Çevre temizlik vergisi, birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Dileyen mükellef birinci taksit döneminde veya daha önce tümünü de ödeyebiliyor. Çevre temizlik vergisi her yıl Maliye Bakanlığınca saptanan yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılarak hesaplanıyor. 


Çevre temizlik vergisi yani bilinen adıyla çöp vergisi taşınmazı kullanan tarafından Ocak, Mayıs, Haziran ve Kasım ayları arasında ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılır. 


Çevre temizlik vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Çevre temizlik vergisini, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar yılda iki kez ödüyor. Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurulması gerekiyor. Bildirim formu bir defaya mahsus olmak üzere dolduruluyor. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebiliyor. 



Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?
Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?
Çöp vergisi nedir?





Geri Dön