27 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Çevre ve temizlik vergileri işyeri ve konutlar için ödeniyor. İşyeri veya konutta kiracının olması durumunda çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait? Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?



Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenmesi gereken vergilerden biri olan çevre temizlik vergisini "kiracı" olması durumunda kim öder? Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İki eşit taksit halinde ödenebilen çevre ve temizlik vergisi için ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içinde yapılacak.


Kiraya verilmiş binalarda kiracılar, kanuna göre "binayı kullananlar" kapsamına giriyoe ve Çevre Temizlik Vergisini ödemek ile yükümlü oluyor.


Ancak mükellefin binayı kullanan kişi olduğunun açıkça belirtilmesine rağmen, kiracılar tarafından beyan edilip ödenmeyen vergiler de belediyelerce bina sahiplerinden talep ediliyor. 


Söz konusu konutlarda çevre ve temizlik vergisi su faturalarına yansıtılırken; işyerleri için ödenecek verginin belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi için ödenecek tutar,  31 Aralık 2012 Perşembe günü 28514 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında yayınlandı.


Tebliğe kapsamında, konut ve işyerleri için ödenmesi gereken çevre ve temizlik vergisi oranları ayrı ayrı değerlendiriliyor.



Çevre ve temizlik vergisi ne kadar?
Çevre ve temizlik vergisini kim öder?
Çevre ve temizlik vergisi bildirim formu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön