20 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

Çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?



Çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.


Bu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Verginin mükellefi taşınmazın kullanıcısı oluyor. Çevre ve temizlik vergisi mükellefiyeti, taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor.


Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğunda bir defaya mahsus olmak üzere veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan kişi değişmediği sürece yeniden beyanname verilmiyor. 


Çevre ve temizlik vergisi, senede iki eşit taksitte ödeniyor. İsteyenler ilk taksit dönemi içinde tüm vergi borcunu ödeyebiliyor.


Vergide ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Peki, çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?


Çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilerek yapılabiliyor. İsteyenler çevre temizlik vergisi sorgulama işlemini belediyenin web sayfasından da yapabiliyor.


10 soruda çevre temizlik vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön