18 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dilderesi'ndeki incelemesini tamamladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dilderesi'ndeki incelemesini tamamladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gebze ve Dilovası ilçelerinden geçip İzmit Körfezi'ne dökülen Dilderesi üzerindeki incelemesini tamamladı. Kirliliğe sebebiyet veren taşocağı kapatıldı. Kirliliğe neden olan taşocağına ayrıca 40 Bin 630 lira para cezası uygul



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar talimat verdi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kocaeli il müdürlüğü harekete geçti. Yaklaşık 1 hafta önce başlayan inceleme ve araştırmalar sonucunda Kocaeli Dilderesinde yaşanan kirlilik sona erdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğü incelemesine havadan bölgenin fotoğrafını çekerek başladı. İl müdürlüğü Dilderesinde görülen köpüklerin kaynağına ulaşmak için OSB çıkışlarını takibe aldı ve dereden numune örnekleri alarak inceleme yaptı.


Laboratuvarda incelenen numune örneklerinde bazı değerlerin yüksek olduğu tespit edildi. Harekete geçen Kocaeli İl Müdürlüğü kirliliğe sebebiyet veren taşocağını belirledi ve 40 Bin 630 lira para cezası kesti. Kurallara uymayan taşocağına daha sonra ise kapatma cezası verildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kocaeli İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç “İncelemeler neticesinde derede gözlenen köpük oluşumunun Dilovası OSB arıtma tesisinin deşarjının bulunduğu noktada suyun yüksekten düşmesi sonucu meydana geldiği, köpürmenin ileriye doğru devam etmediği, derede yer yer köpürmelerin suyun yüksekten düştüğü noktalarda gözlemlendiği anlaşılmıştır. Ayrıca, 16 Temmuz tarihinde Dilovası OSB Atıksu Arıtma Tesisi çıkış noktasından alınan numune sonucunun deşarj limitlerine uygun olduğu tespit edilmiştir” dedi.


Derede kimyasal olmayan soğutma suları haricinde herhangi bir kimyasal atıksu deşarjının olmadığını belirten Kocaeli İl Müdürü Ersan Aytaç sözlerine şöyle devam etti:


“Son 7 ayda toplam 1635 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler sonucunda 131 tesise 8 Milyon 68 Bin 315 Lira para cezası uyguladık. Denetimlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Gereken neyse yerine getirilecektir.”



Geri Dön