28 / 03 / 2024

Çevreci binalar faturayı yarı yarıya düşürüyor!

Çevreci binalar faturayı yarı yarıya düşürüyor!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla 'sürdürülebilirlik- sınırları aşmak' temasıyla düzenlenen "3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" başladı...



Çevreci Yeşil Binalar Derneği'nin düzenlediği 3'üncü Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi başladı. İki gün sürecek zirve boyunca 40 oturum yapılacak.


Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla 'sürdürülebilirlik- sınırları aşmak' temasıyla düzenlenen "3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi" başladı. Swissotel Bosphorus'ta başlayan zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, enerji kaynaklarının kısıtlı olması, artan çevre bilinci, hızlı nüfus artışı ve ekonomik alandaki rekabetin artık kaynakların daha rasyonel kullanımını zorladığını söyledi. Çevre dostu binalardaki enerji tasarrufuna vurgu yapan Çalıkoğlu, şöyle konuştu: "Enerji verimliliği ve doğal kaynakların kullanımının ön planda tutulduğu çevre dostu binalarda, ısıtma ve havalandırmada kullanılan enerji miktarı yarı yarıya düşürülebiliyor. Bu binaların yatırım maliyeti standart yolla inşa edilen yapılardan yüzde 10-20 daha fazla olmasına rağmen, enerji kullanımında sağlanan tasarruflar sayesinde çevreci yapılar ilave yatırımları kısa sürelerde amorti edebilecek özelliklere sahip oluyor." 


Her yeşil bina dünyayı kurtarır

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten ise dünyanın geleceği için yeşil bina yatırımlarının büyük önem taşıdığını söyledi. Erten, "Dünyayı her yeşil binayla biraz daha kurtarıyoruz. Ama en önemlisi yeşil binalar, ülkemizin ekonomik refahı ve enerji güvenliği için önemli. Özellikle inşaat sektörünün çok hareketli bir dönem geçirmesi ve kentsel dönüşümün başladığı şu günlerde sürdürülebilirliğin değerlerine bağlı kalmak, önümüzdeki karışık dönemden sağlıklı çıkmamıza yardım edecektir" şeklinde konuştu. Yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla, "sürdürülebilirlik-sınırları aşmak" temasıyla düzenlenen zirve, iki gün sürecek. Türkiye ve dünyadan alanında uzman 900 katılımcının yer aldığı zirve boyunca, yaklaşık 40 oturum yapılacak.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön