25 / 04 / 2024

Çevreye duyarlı trafik sinyalizasyon sistemi geliştirildi!

Çevreye duyarlı trafik sinyalizasyon sistemi geliştirildi!

MSKÜ Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi İlhan Tarımer, 2 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği yazılım sisteminde yerli kaynakları kullanarak çevreye duyarlı akıllı trafik sinyalizasyon sistemi geliştirdi



Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Teknoloji Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlhan Tarımer, 2 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği yazılım sisteminde yerli kaynakları kullanarak çevreye duyarlı akıllı trafik sinyalizasyon sistemi geliştirdi.


Tarımer,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik yoğunluğunun çoğunlukla kavşaklarda meydana geldiğini, bir kavşağın iyi kontrol edilmesinin ise birim zamanda daha fazla aracın geçişini sağlamakla mümkün olacağını söyledi.


Tarımer, çalışmayı Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) olarak hazırladıklarını ve çalışmanın görsel ve yazılımsal olarak tamamlandığını belirtti.


Muğla’da trafik akışının yoğun olduğu bir kavşağın denetimini, geliştirdikleri gerçek zamanlı programlanabilir SCADA uygulaması ile yaptıklarını ifade eden Tarımer, bunun için PLC basamak programıyla SCADA tasarımı yaptıklarını ve aralarındaki uyum protokollü ara birim ile çalışmanın yürütüldüğünü dile getirdi.


Sistemin çalıştırıldığı zaman diliminin, hazırlanan yazılım dili kullanılarak sanal bir gösterge ile SCADA ekranında gösterildiğini vurgulayan Tarımer, çalışmanın gerçekleştirilmesi esnasında araç geçiş sürelerinin zaman dilimlerine göre değiştirildiğini, böylece günün yoğun zamanlarında kavşaktan geçen araç sayısının arttığı ve yakıt tasarrufu yapılacağının tespit edildiğini kaydetti.


Çevreye duyarlı akıllı sinyalizasyon uygulamasında Muğla’da Uğur Mumcu Bulvarı’ndaki bir kavşağın seçildiğine işaret eden Tarımer, “Bu kavşağa giren ve çıkan 8 yol ve kavşak içi ışıkla beraber 10 trafik ışığı var. Prototipte yer alan trafik ışıklarının yerleşimi ve çalışması halihazır sinyalizasyon sistemiyle aynıdır. Tasarlanan sistemin farkı, zaman dilimlerinin değişimiyle geçiş süresi de değişmektedir” dedi.


Tarımer, çalışmada algılayıcılar, sinyal lambaları, PLC, MPI ve bilgisayar kullanıldığını, hafta içi, hafta sonu ve gece çalışma programlarının ayrı ayrı yazıldığını ifade etti.


Tarımer, trafiğin yoğun olduğu zaman dilimlerinde MOBESE kameralarından elde edilen görüntülerle araç geçişlerini ayrı ayrı zaman dilimlerinde saydıklarını dile getirdi.


Çalışmayla trafik ışıklarının günün farklı zaman dilimlerinde geçiş süresinin değiştirilerek araç trafiğinin rahatlatılmasını amaçladıklarına değinen Tarımer, “Gerçekleştirilen bu sistemde, kavşak üzerindeki trafik ışıklarının çalışma durumu uzaktan SCADA programı ile bilgisayar ekranında izlendi. Farklı çalışma programları çalıştırılarak yollardaki yoğunluğa göre araçlara geçiş hakkı sağlandı. Geliştirilen bu çalışma sayesinde 90 dakikalık zaman diliminde araçlar için geçiş süresi 670 saniye arttırılarak 07.30-09.00 saatleri arasında ortalama 510 aracın, 17.00-18.30 saatleri arasında ortalama 788 aracın fazladan geçmesi sağlanabilir” diye konuştu.


- Günlük 65 litre yakıt tasarrufu sağlıyor


Tarımer, nüfus artışına paralel olarak trafikteki taşıt sayısının da arttığını, taşıt kullanımının artmasıyla özellikle büyük şehirlerde yoğun trafiğin ortaya çıkardığı birçok sorunun acilen önüne geçilmesi gereken bir hal aldığını belirterek, şunları söyledi:


"Gereksiz beklemelerin engellenmesiyle günlük ortalama 65 litre yakıt tasarrufu yapılırken atmosfere salınan karbonmonoksit gazında 117 kilogram azalma olmaktadır. Sistemin bir diğer avantajı protokol geçişi veya acil durumlarda sistem, uzaktan manuel olarak da çalıştırılabilir. Bekleme süresi düşürülünce geçen araç sayısı artacak ve trafik sıkışıklığı azalacaktır. Dolayısıyla trafikten kaynaklanan ve sürücüleri etkileyen psikolojik etkiler en aza indirilebilir."


Sistemin Muğla ve trafik yoğunluğu bulunan büyükşehirlerdeki kavşaklara uygulanma imkanı olduğunu anlatan Tarımer, "Bu sistem Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi birimi tarafından desteklenmiştir ve sistemimiz kullanıma hazır durumdadır. İstenildiği takdirde bu sistemi herhangi bir kavşağa uyarlayabiliriz. Trafik akışının çok yoğun olduğu büyükşehirlerde de bunun kullanılması mümkündür" dedi.


Sistemin üniversite imkanlarıyla yaklaşık 5 bin liraya mal edildiğini kaydeden Tarımer, şöyle konuştu:


"Kullandığımız ekipman ve donanım tamamen yerli kaynaklarla üretilmiştir. Programı da kendimiz hazırladık. Bundan sonraki süreçte gerek TÜBİTAK gerekse bölgemizdeki kalkınma ajanslarına akıllı ve çevreci bir sistem olarak proje başvurusunda bulunacağız. Çalışmanın kapsamını daha da genişletmeyi planlamaktayız."


AA


Geri Dön