26 / 04 / 2024

Yeşil dönüşüm için "Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi" geliştirilecek

Yeşil dönüşüm için

Orta Vadeli Programı kapsamında, Yeşil Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi birlikte tamamlanarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecek. İşte haberin detayları..



Türkiye'de ekonominin her alanında olduğu gibi tüm sektörlerde de yeşil dönüşüme yönelik adımlar atılırken sıfır emisyon hedefine ulaşmak için "Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi" geliştirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin ihracatında büyük bir paya sahip olan Avrupa Birliği, sıfır emisyonlu, kaynak verimli ve rekabetçi bir ekonomiye ulaşmak hedefleyen yeşil dönüşüm politikalarında ilerleme kaydediyor. Orta Vadeli Program döneminde iklim değişikliğinin çok yönlü etkileri dikkate alınarak, kalkınma öncelikleri çerçevesinde ekonominin her alanında ve tüm sektörlerde yeşil dönüşüme hedefli adımlar atılmasına devam edilecek.

Bunun için net sıfır emisyon hedefine giden yolda orta vadeli düşük karbonlu bir büyüme stratejisi ortaya konulacak. Sektörlerin yeşil dönüşüm için ihtiyaç duyacağı ilave yatırım miktarı tespit edilecek ve rekabet güçlerinin korunması amacıyla destek mekanizmaları planlanacak.

Yeşil dönüşüm için "Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi" geliştirilecek

Yeni dönemde yeşil teknoloji  AR-GE projelerine destek

Yeşil dönüşüm altyapısının oluşturulması için en başta tarım, ulaştırma, enerji ve sanayi, sektörlerinde olmak üzere yeşil teknoloji AR-GE projeleri desteklenmeye devam edilecek. Yeşil hidrojen ve enerji depolaması gibi emisyon azaltılmasına katkı sağlayan teknolojilerin yatırım ekosistemleri geliştirilecek.

AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'na geçiş dönemi çok iyi değerlendirilerek SKDM'den hızlı etkilenecek sektörler için en düşük maliyetle emisyon azaltımına yönelik olarak politikalar hayata geçirilecek. SKDM'ye adaptasyon kapsamında etkin işleyen Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi geliştirilecek ayrıca mevcut vergilerin karbon vergisine dönüştürülmesi konusunda Türk vergi sistemi gözden geçirilecek ve karbon fiyatlandırma araçlarının da kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön