26 / 04 / 2024

Cihangir'deki Roma Parkı yeşil alan kalacak!

Cihangir'deki Roma Parkı yeşil alan kalacak!

Beyoğlu Belediyesi, İBB'nin Cihangir'deki Roma Parkı'nda başlattığı çalışmaların detaylarını HT İstanbul'a açıkladı: "Sosyal tesis Roma Parkı'na değil, parkın üst kısmında yer alan arkeolojik kazı alanından bağımsız otopark bölümüne yapılacak".



Beyoğlu Belediyesi, İBB'nin Cihangir'deki Roma Parkı'nda başlattığı çalışmaların detaylarını HT İstanbul'a açıkladı: "Sosyal tesis Roma Parkı'na değil, parkın üst kısmında yer alan arkeolojik kazı alanından bağımsız otopark bölümüne yapılacak"


CİHANGÎR'de, altında tarihi eserler bulunduğu için Roma Parkı olarak adlandırılan Sanatkârlar Parkı'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (ÎBB) Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı îşleri Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta 'Cihangir Sosyal Tesisi inşaatı' başlatılmıştı. Kazıda, Osmanlı dönemine ait sarnıç kalıntıları ve 'geç dönem Osmanlı Seramiği yeşil sırlı dipformu' çıkmca, Beyoğlu Kent Savunması inşaata karşı çıkmıştı. 


Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkam Arkelog Senben Ünlüoğlu, çalışmanın konuya ilişkin görüştükleri İBB Başkanı Kadir Topbaş'm talimatı ile durdurulduğunu ifade etmişti. 


Beyoğlu Belediyesi ise park alanındaki çalışmanın detaylarım HT İstanbul'a açıkladı: 


'YEŞİL ALAN KALACAK' 


"Cihangir bölgesinde, eski Roma Bahçesi olarak bilinen tarihi arkeolojik park ve sergi alam, halen bölgeye yeşil alan olarak hizmet vermektedir. 

Yaklaşık 9 bin metrekarelik bu alanla ilgili olarak imara açıldığı ve inşaat yapılacağı ile ilgili asılsız haberler yapılmıştır. Oysa Roma Bahçesi'nin üst kısmında yer alan, arkeolojik alandan bağımsız bin 150 metrekarelik başka bir arsa daha vardır. Halen İBB mülkü olan yer, otopark olarak kullanılmaktadır. Bu arsanın içine 250 metrekare, 2 katlı bir sosyal tesis yapımı için İstanbul 1 No'lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 03.06.2016 tarih ve 2084 sayılı karar ile onaylanmış, söz konusu kurul kararı sonrası da Beyoğlu Belediyesi tarafından 21.10.2016 tarih ve 2016/04-36 sayı ile ruhsatlandırılmıştır. Bu tesisle ÎBB, arkeolojik kazı alanım yeşil alan olarak yeniden düzenleyecek. Tesisin işletmeye alınmasıyla birlikte bölgenin güvenliği, bakımı ve kullanımı, yaşam kalitesini de yükseleceği muhakkaktır. 


10 yıldan beri, Roma Bahçesi olarak bilinen bu arkeolojik kazı alanı ile ilgili yoğun şikâyetler bulunmaktadır. Yapılan bu sosyal tesisin bölgeye en önemli katkısı, nezih bir yeşil park alanının kazanılması olarak değerlendirilmektedir." 


Habertürk


Geri Dön