23 / 04 / 2024

Çin, Hainan’ı Asya’nın yeni finans ve ticaret merkezi yapacak !

Çin, Hainan’ı Asya’nın yeni finans ve ticaret merkezi yapacak !

Çin'in Hainan için hazırladığı plana göre serbest ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için 2025 yılına kadar kurulacak pilot bölge 2035 yılına kadar finans merkezi olacak.



Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nce haziran ayında yayınlanan belgeye göre ülkedeki özel ekonomik bölgelerin sayısı ve etkinliği yükseltilecek. Bu durumda hayata geçirilecek Hainan özel bölgesi adım olarak görülüyor. Çin, halihazırda ülkenin en büyük özel ekonomik bölgesinin serbest ticaret limanı olarak gelişmesi için,  gümrüksüz ticaret merkezine dönüştürmeyi planlıyordu. Plana göre, serbest ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için 2025 yılına kadar kurulacak pilot bölge 2035 yılına kadar finans merkezi olacak.
 
Gümrükler Genel İdaresi’ne göre, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği hâlihazırda Hainan’ın toplam ithalat ve ihracat hacminin 48,02 milyar yuan (6,8 milyar dolar) olduğundan bahsetti. Tüm adayı pilot serbest ticaret limanı haline getirme kararı, Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Nisan 2018 yılında adaya yapılan bir ziyaret sırasında yaşandı.
 
Serbest ticaret bölgelerinin son yıllarda gelişmesi hakkında deneyimler politikaların uygulanmasını çok daha pürüzsüz hale getirdi. Yabancı yatırımcılar serbest ticaret bölgeleri temelinde kısıtlamaları ve yasakları daha da düşüren bir yönetim sistemine seçilecek. Çin’in, sıfır tarife politikası izinler ve kotalar gibi tarife dışı engelleri kaldırılıp serbest ticaretine destek verecek. Serbest ticaret limanı, finansal hizmet sektörünün açılmasını da genişletecek.

Hainan Serbest Ticaret Limanı ve Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin  tamamlayıcı gelişimiyle ülke açılım sürecini yeni ve daha üst bir seviyeye ulaştıracak.


Geri Dön