25 / 04 / 2024

Çin'den artan konut fiyatlarına müdahale!

Çin'den artan konut fiyatlarına müdahale!

Çin’in emlak piyasası, Kovid-19 salgınının neden olduğu krizden sonra hızlıca toparlandı ve aşırı ısınan piyasa finansal risklerle ilgili endişeleri tetikledi. Yapılan duyurulara göre Qingdao, Tianjin, Shenzhen ve Huizhou gibi şehirlerde merkezi arazi satışlarının askıya alındığı ifade edildi. 



Çin’in emlak piyasası, Kovid-19 salgınının neden olduğu krizden sonra hızlıca toparlandı ve aşırı ısınan piyasa finansal risklerle ilgili endişeleri tetikledi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu sebeple yetkililer, artan ev fiyatlarını dizginlemek amacıyla sektördeki kısıtlamaları yükseltti. 

Yapılan duyurulara göre Qingdao, Tianjin, Shenzhen ve Huizhou gibi şehirlerde merkezi arazi satışlarının askıya alındığı ifade edildi. 

Son olarak özel sermaye fonlarının  gayrimenkul yatırımı yapmak için para toplamasına ara veren Çinli düzenleyiciler merkezi arazi satışlarını da askıya aldı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulundu Şanghay merkezli E-house Çin Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü araştırma direktörü Yan Yuejin, “Hükümet, tıpkı ev satın alma kurallarında yaptığı gibi, arazi piyasasındaki boşlukları kapatıyor” diye konuştu.

Çin den artan konut fiyatlarına müdahale!

1,3 TRİLYON KAZANMIŞLARDI

Geçen sene yerel yönetimler, arazi satışlarından 1,3 trilyon dolardan fazla gelir elde etti. Bu adım, Çin’in yüksek ev fiyatları ile mücadele uğruna ciddi bir gelirden vazgeçmesi gerektiği anlamını taşıyor. 

1995'te ekonominin yüzde 5’ini meydana getiren emlak sektörünün bugün ekonomideki payı yüzde 13’e ulaştı. Bu sebeple emlak fiyatlarını soğutmak için uğraşan Çin hükümetinin oldukça dikkatli davranması gerekli.

Nomura Holdings analisti Stella Guo da, “Hükümet politikasının amacı, piyasa katılımcılarının ek kâr elde etmesine izin vermek yerine arazi ve konut fiyatlarını istikrara kavuşturmak” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İÇİN EMLAK SEKTÖRÜNÜ KULLANMAKTAN KAÇINACAĞIZ”

Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng de, hükümetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla kısa vadeli bir araç olarak emlak sektörünü kullanmaktan kaçınacağına dikkat çekti. 

Çin, yükselen ev fiyatlarını engellemek için Temmuz ayı başında hızlı konut fiyat yükselişlerinin meydana geldiği şehirlerde valilerin ev satışlarından sorumlu tutulacağını duyurmuştu.

Bu esnada, Çin’in ev fiyatlarındaki artışı engellemek için aldığı tedbirler etkisini gösteriyor.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun Pazartesi günü açıkladığı verilere göre göre, büyük şehirlerde konut fiyatlarında Temmuz'da altı ayın en düşük yükselişi kaydedildi. Ev satışları Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 yükseldi.

ABD'de konut fiyatları tüm zamanların zirvesinde!


Geri Dön