18 / 04 / 2024

Çin'den Kanal İstanbul projesi için destek sinyali!

Çin'den Kanal İstanbul projesi için destek sinyali!

Türkiye´de temaslarda bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Akademisi Sınır Bölgeleri Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Xing Guangcheng, Çinli şirketlerin Kanal İstanbul projesine destek verebileceğinin sinyallerini verdi.



Çin Halk Cumhuriyeti'nden altı kişilik bir heyet Türkiye'ye geldi. Çeşitli temaslarda bulunan heyet, Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Çinli şirketler Kanal İstanbul'la ilgileniyor mu?

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, "Çinli şirketler, Kanal İstanbul projesi ile ilgileniyor mu?" sorusunu cevaplandıran Çin Halk Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Akademisi Sınır Bölgeleri Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Xing Guangcheng, "Karşılıklı  güven oluşturulabilirse Türkiye ile ilişkilerde ortaklaşa yapılabilecek alanlar daha da büyüyecek. 'Bir Kuşak, Bir Yol Projesi' kapsamında zaten bu projenin üzerinde bulunan ülkelerin projelerine destek vermeye açığız. İki tarafın da yararı varsa bu işe girilir; neden girilmesin?" ifadelerini kullandı.

''İki tarafın da yararı varsa bu işe girilir''

Guangcheng, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Karşılıklı  güven oluşturulabilirse, Türkiye ile ilişkilerde ortaklaşa yapılabilecek alanlar daha da büyüyecek. Orta Asya´daki terör sorunlarının çözümünde Türkiye´nin rolü çok büyük olacaktır. O nedenle Çin, Türkiye ile ilişkiler kurmak istiyor. Karşılıklı güven olacak ki, vize sorunu çözümlensin.''

''Projelere destek vermeye hazırız''

Yalnızca Kanal İstanbul değil; başka projeler için de görüşmelerin yapılacağını söyleyen Guangcheng, "Bir Kuşak - Bir Yol Projesi kapsamında, güzergahta bulunan ülkelerin projelerine destek vermeye açığız; ama, bu elbette ticari bir faaliyet. İki tarafa yararı varsa o zaman bu işe girilir; neden girilmesin? Bununla ilgili Büyükelçiliğimiz'in ticari ateşelikleri var. İşte net bir şekilde bilgiler verilip onlara bilgiler paylaşılırsa Çinli yatırımcılar buraya gelir" dedi.

Kanal İstanbul ihalesi için son aşamaya gelindi!


Geri Dön