25 / 04 / 2024

Uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?

Uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?

Kanal İstanbul'la ilgili tartışmalar devam ediyor. Peki uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?



Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'nde Kanal İstanbul projesine ilişkin bir yazı kaleme aldı.

İşte Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu'nun o yazısı...

İstanbul Boğazı jeolojik süreçlerle meydana gelmiş olan ve Karadeniz’in Marmara’yla bağlantısını sağlayan doğal bir coğrafi yapı. 

33 kilometre uzunluğa sahip olan boğazın genişliği ve derinliğinde yer yer değişiklikler oluyor. En dar yeri Rumeli Hisarı ile Anadolu Hisarı arasında 700 metre, en geniş yeri ise Büyükdere ile Beykoz arasında yaklaşık 3 bin 500 metre olarak belirlendi. Boğazın kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda 11 tane viray yer alıyor. Bu virajlar boğazın genişliğini önemli ölçüde daraltıyor ve özellikle yüksek tonajlı gemilerin manevra kabiliyetinin düşmesine neden olarak karaya vurmalarına, ciddi risklere ve önemli deniz kazalarına sebep oluyor. 

Uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?

Kanal İstanbul projesinin asıl amacı İstanbul’da yeni bir rant alanın oluşmasını sağlamak değil de gerçekten boğaz trafiğini rahatlatmak, boğazda meydana gelen tehlikeleri ve riskleri düşürmekse boğazı daha geniş ve derin bir “kanala dönüştürmek” hem bu amacın çok daha düşük bir harcamayla yapılmasına imkan sunacak hem de Kanal İstanbul'un ortaya çıkaracağı çevre sorunlarını engeller. 

Kanal İstanbul'un henüz fizibilite çalışması yapılmadı. Projenin güzergahındaki kara parçasını 20-25 kilometre boyunca boydan boya yeniden bölmek ciddi çevre problemleriyle karşılaştırır. 

Uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu projenin bazı bilim insanları tarafından incelendiğini ve olumlu raporlar alındığını belirtirken konuya ilişkin, konunun uzmanı bazı seçkin bilim insanları ise Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki ormanların, karasal ekosistemin ve tarım alanlarının yok olmasına, su havzalarını da yok ederek kuraklığa neden olacağına dikkat çekiyor. 

Murat Yetkin'den Kanal İstanbul yorumu!

Adil Karaismailoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul değerlendirmesi!

Kanal İstanbul’un ilk özel projesi belli oldu!


Geri Dön