19 / 04 / 2024

Çinli emlak devi Kaisa ve birimlerinin borsa işlemleri durdu!

Çinli emlak devi Kaisa ve birimlerinin borsa işlemleri durdu!

Çinli emlak geliştirme şirketi Kaisa’nın yönetim kolu Kaisa Prosperity Holdings Ltd., sağlık birimi Kaisa Health Group Holdings Ltd. ve inşaat ekipman sağlayıcısı Kaisa Capital Investment Holdings Ltd.’nin borsa işlemlerinin durdurulduğu açıklandı.



Çinli emlak geliştirme şirketi Kaisa Group Holdings Ltd. ve Hong Kong Borsası’na kote birimlerinin işlemleri, şirketin likidite baskısını vurgulaması ve garantisi altındaki varlık yönetim ürünlerinin ödemelerini kaçırdığını açıklamasından bir gün sonra durduruldu.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Kaisa’nın yönetim kolu Kaisa Prosperity Holdings Ltd., sağlık birimi Kaisa Health Group Holdings Ltd. ve inşaat ekipman sağlayıcısı Kaisa Capital Investment Holdings Ltd.’nin de işlemlerinin durdurulduğu belirtildi. Bu karar için bir neden açıklanmadı. 

Çinli emlak devi Kaisa ve birimlerinin borsa işlemleri durdu!

Kaisa’nın hisse senetleri ve tahvilleri; dün, şirketin kredi notu indirimleri ve emlak piyasasındaki zorlu ortam gibi bir dizi olumsuz etki sebebiyle, likidite konusunda daha önce görülmemiş bir baskı ile karşılaştığını duyurmasından sonra sert düşüş gösterdi. Varlık yönetim ürünlerinin gerçekleştirilemeyen ödemeleri, zor durumdaki emlak devi China Evergrande Group’un vadesi geçmiş benzer ödemeleri için paralarını isteyen yatırımcıların tepkilerinden yaklaşık iki ay sonra geldi.

Çinli emlak geliştirme şirketleri, hükümetin sektörde borçları azaltmaya ilişkin adımları sonrasında yoğunlaşan nakit darlığı ile karşılaştı. Bu durum, konut alıcılarının güveninin azalmasıyla beraber, konut satışları ve fiyatlarındaki güçlü düşüş ile daha da kötüye gitti. Tahvillere gelen satış dalgası, inşaat şirketlerinin vadesi dolan borçlarını yeniden finanse edebilmelerinin maliyetini artırıyor. 

Çinli emlak devi Kaisa ve birimlerinin borsa işlemleri durdu!

Bloomberg Intelligence analisti Andrew Chan, konuya ilişkin notunda, “Kaisa’nın garantili varlık yönetim ürününün ödemesinin yapılamaması, sektördeki krizin daha ağırlaşmasına neden olabilir. Bu durum, yatırımcıların sadece yaklaşan kamu borcu ödemeleri için değil, aynı zamanda fazla bilinmeyen varlık yönetim ürünleri gibi yükümlülükler konusunda da dikkatli olmaları gerektiğini işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Çinli emlak şirketi Kaisa, bir ürünün ödemesini yapamadı!


Geri Dön