23 / 04 / 2024

Cins tashihi için istenen belgeler!

Cins tashihi için istenen belgeler!

Cins tashihi işleminin yapılabilmesi için taşınmaz mal sahibinin gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat etmesi ve harçlarını ödemesi gerekiyor. Peki cins tashihi için neler gerekir? İşte cins tashihi için istenen belgeler...



Cins tashihi için istenen belgeler!

Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem cins tashihi işlemi olarak ifade ediliyor.


Cins tashihi işleminin yapılabilmesi için taşınmaz mal sahibinin gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat etmesi ve harçlarını ödemesi gerekiyor. Peki cins tashihi için neler gerekir?


Cins tashihi için istenen belgeler;

1.Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya bilgi,


2.Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği veya temsil belgesi,


3.Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.


4.Taşınmaz mal sahibinin veya hissedarlarının bir adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı, vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.


Yukarıdaki evrakların teslim edilmesi halinde taşınmazın yeni cinsi tapya tescil edilmiş oluyor. Cins tashihi tapuya tescil örneği şu şekilde sıralanıyor:


Tapuya Tescil Örneği

Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra; tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılır. "Taşınmazın Niteliği" sütunundaki cinsi kırmızı mürekkepli kalemle terkin edilerek, tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra, mavi veya siyah mürekkepli kalemle yeni cinsi yazılır.


Örnek: Kargir Ev. Tarih-Yevmiye

Arsa


Cins tashihi masrafı 2015 ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön