19 / 04 / 2024

Çocuklar Beyoğlu’nu yeniden inşa ediyor!

Çocuklar Beyoğlu’nu yeniden inşa ediyor!

Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi’nde eğitim alan “Yaşadığımız Kent Çocuk Dostu Olsun Atölyesi” öğrencileri, Beyoğlu’nu yeniden inşa ediyor. Gezip gördükleri yerleri farklı açlardan bakarak resme döküyorlar.



Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi’nde eğitim alan “Yaşadığımız Kent Çocuk Dostu Olsun Atölyesi” öğrencileri, Beyoğlu’nu yeniden inşa ediyor. Gezip gördükleri yerleri farklı açlardan bakarak resme döken çocuklar, hayallerindeki Beyoğlu’nu renklendirerek gerçekleştiriyor. 


Beyoğlu Belediyesi, çocuklar ile yaşadıkları mekanlar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek amacıyla Turabibaba Kütüphanesi’nde “Yaşadığımız Kent Çocuk Dostu Olsun Atölyesi” kurdu. Şehir ve Bölge Planlamacısı Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇakırerÖzservet, koordinatörlüğünde yürütülen atölye; 15 kişilik öğrenci kadrosu ile grup veya bireysel olarak çalışmalarını sürdürüyor. Çocuklar çalışmalarını yapmadan önce Beyoğlu’nun farklı mekanlarını geziyor. İlçeyi gezen çocuklar daha sonra dev kartonlar üzerinde nasıl bir çevrede yaşamak istediklerini çizip boyuyor.


Çocuklarda sanal mekanın daha güçlü olduğunu bu nedenle gerçek mekanlardan uzaklaştıklarını söyleyen Eğitmen Yasemin ÇakırerÖzservet, “Çocuklar oyun alanlarının yetersiz olması nedeniyle gerçek mekanlara çıkamıyorlar. Bu yüzden biz de çocukların oyun ihtiyaçlarını, gerçek mekanlarda yaşayabilmelerini oluşturabilmek için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi.


SİZ NASIL BİR HALİÇ’TE YAŞAMAK İSTERDİNİZ?


“Yaşadığımız Kent Çocuk Dostu Olsun Atölyesi” projesinin katılımcı çocuklar yetiştirmesi olduğunu söyleyen Özservet, proje hakkında bilgiler vererek şunları söyledi.“Atölye kapsamında çeşitli geziler yapıyoruz.  Daha çok Haliç, Tersane turu gibi geziler yaptık, ancak müze ve üniversite kampus gezileri yapmayı da planlıyoruz.  Yani çocukların, şehrin bilmedikleri noktaları ile tanışmalarını istiyoruz.  Yapılan gezilerle Haliç’e Galata’dan bakmaları yerine Eyüp’ten bakmalarını sağlıyoruz. Çocuklar gezi esnasında Haliç’e bakıp Beyoğlu kısmında planlama yapıyorlar.  Daha sonra da yaptıkları planlamayı “Siz nasıl bir Haliç’te yaşamak isterdiniz?” sorusu üzerinden tasarımlarını gerçekleştiriyorlar. Daha sonra istedikleri binaları dikecekler,” diye konuştu.


‘Kentsel Mekanı Biçimlendiren Meslekler’ adı altında eğitim veren atölye, ‘Kentsel Mekanı Biçimlendiren Meslekler’ adı altında Şehir ve Bölge Planlama, Kentsel Tasarım, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık ve İç Mimarlık hakkında bilgi veriliyor. 



Geri Dön