25 / 04 / 2024

Çocuklar mirastan mahrum bırakılabilir mi?

Çocuklar mirastan mahrum bırakılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir tanıdığımız bayan, eşi vefat eden bir beyle evlendi. Birikimleri ile daire satın aldılar. Eşinin vefatından sonra dairenin eşinin tarafına kalmasını istememektedir. Eşi de onay vermektedir. Bu durum nasıl güvence altına alınabilir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Bir tanıdığımız bayan, eşi vefat eden bir beyle evlendi. Kendi birikimleri ile bir daire satın aldılar. Eşinin vefatından sonra bu dairenin eşinin tarafına, çocuklarına kalmasını istememektedir. Eşi de buna onay vermektedir. Bu durum nasıl güvence altına alınabilir?' sorusunu yanıtladı.

Bir tanıdığımız bayan, eşi vefat eden bir beyle evlendi. Kendi birikimleri ile bir daire satın aldılar. Eşinin vefatından sonra bu dairenin eşinin tarafına, çocuklarına kalmasını istememektedir. Eşi de buna onay vermektedir. Bu durum nasıl güvence altına alınabilir? l Y.G.

***

Ben yine bir hatırlatma ile yanıtıma başlayacağım. Mirasla ilgili konularda karşımıza çıkacak ihtimal tek değildir, çoktur. Bunların hepsini değerlendirmek mümkün değildir zira yaşamın insanlara ne sürpriz hazırladığını bilmiyoruz. Karşımıza çıkan değişik durumlarda sonuç her zaman değişebilmektedir. Okuyucumun yakınının bir dairesi var, evlendiği erkeğin de çocuğu var. Ev, bu çocuklara kalmasın istiyor.

 Çocuklar mirastan mahrum bırakılabilir mi?

Burada ölümün sırasına bakacağız. Şayet bu kadının eşi kendisinden önce ölürse zaten kocanın çocuklarının mirasta bir hakkı olmayacak. Bu halde de herhangi bir girişime gerek yok. Ancak bugünden kimin önce öleceğine karar veremeyeceğimize göre önlem almak için kocası ile mirastan feragat sözleşmesi yapılması gerekecek. Bu mirastan feragat sözleşmesi noterde yapılır ve ev sahibi kadın önce ölürse koca mirastan feragat ettiği için o, mirasçı olmaz.

Ancak bu feragat sözleşmesi sadece sözleşmeyi yapanı ilgilendirecektir. Bunun alt soyunu yani çocuklarını da bağlaması için bir yarar karşılığı feragat sözleşmesi yapılmalıdır. Bunu da feragat sözleşmesi yapan karı koca birlikte kararlaştıracaklardır. Sözleşmenin metni ise noterlerde bulunmaktadır.


Geri Dön