18 / 04 / 2024

Çökme tehlikesi bulunan tarihi Amasra Kalesi güçlendirilecek!

Çökme tehlikesi bulunan tarihi Amasra Kalesi güçlendirilecek!

Bartın’ın Amasra ilçesindeki UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Amasra Kalesi’nin surlarının altında çökme yaşanırken, surları tutan kayalıklar, beton bloklar yerleştirilip güçlendirilecek.



Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Amasra Kalesi, 2015 yılında, 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' olarak UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer aldı. Hürriyet'te yer alan habere göre; 2019 yılının ekim ayında kötü hava koşulları ve Karadeniz’in dalgaları sebebiyle kale surlarının altında yer alan kayalıklarda çökmeler meydana geldi. Amasra Kalesi’nin duvarları ve burçlarını tutan kayalıklarda denize doğru büyük kaya çökmelerini engellerken hazırlanan projenin ihale süreci tamamlandı.

Çökme tehlikesi bulunan tarihi Amasra Kalesi güçlendirilecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sorumluluğu altında bulunan bölgede gerçekleşen incelemelerin ardından hazırlanan çevresel etki değerlendirilmesi raporu ile dolgu imar planı onay aşaması tamamlandı. Dolgu imar planı işlemlerinin onaylanmasından sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından surların yıkılmaması için denizden taş ve beton bloklarla güçlendirme çalışmaları tamamlanacak. Ardından sularda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kalenin aslına uygun şekilde restorasyon yenileme çalışması gerçekleşecek.

Çökme tehlikesi bulunan tarihi Amasra Kalesi güçlendirilecek!

‘AMASRA KALEMİZİN EN BÜYÜK SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK’ 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “2019 yılı ekim ayında kale surlarının altında yaşanan kayalıklarda çökmeler yaşanmıştı. O dönemde biz gereken yerlere durumu bildirmiştik. Bartın Valiliğimizin girişimleri sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nden ekipler gelerek, incelemelerde bulundu. Yapılan çalışmalar neticesinde 4 noktada acil onarım kararı çıkmıştı. Surlardaki tahribatlar giderildi. Boztepe Mahallesi’ndeki surların altındaki kayalıkların çökmesiyle ilgili çalışma 2020 yılı içerisinde projeye Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onay verildi. Şu anda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ihale sürecine girildi. Amasra Kalemizi geleceğe ulaştırma noktasında bu büyük sorunu da hep birlikte çözmüş olacağız” açıklamasında bulundu. 
 


Geri Dön