24 / 04 / 2024

Crystal Hotels, Nirvana ile otel zincirine en çevreci halkayı ekleyecek!

Crystal Hotels, Nirvana ile otel zincirine en çevreci halkayı ekleyecek!

Crystal Hotels, 'Nirvana’ ile otel zincirine en çevreci halkayı ekleyecek. Toprağın doğal ısısından enerji üretilerek Türkiye’de bir ilke imza atılan otelde, A Plus sınıfı enerji tasarrufu sağlayan klimalar kullanılacak




Enerji tasarrufu artık bir yaşam tarzı. Elektrikli ev eşyaları seçiminde A Plus ürünler öne çıkarken artık tatilde de tercih ‘çevre’den yana. Crystal Hotels’in nisan ayında ilk misafirlerini kabul edeceği Beldibi’ndeki oteli Nirvana her açıdan A Plus. Enerjisini topraktan alacağı bir sistem kuran ve ağaçlandırma çalışmaları yapan otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da ‘yeşil yıldız’ aldı. 100 milyon euroya mal olan Nirvana aynı zamanda lüks segmentte sunacağı hizmeti ile de A Plus olmayı hedefliyor.


Crystal zincirinin sektöre dahil olması 1955 yılına kadar uzanıyor. Turan Kilit tarafından kurulan Kilit Grubu, çalışma hayatına Kristal Züccaciye Toptan ve Perakende Ev Gereçleri ile başlıyor ve zamanla otel ekipmanları sektöründe adını duyuruyor. 1996’da Kristal Kimya ve aynı dönemde Orion Turizm’i kuran grup, 1997’de de Kristal Endüstriyel Mutfak Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni hayata geçirerek mutfak ekipmanlarının projelendirmesi ve üretimini üstleniyor. Ar-Yıldız markalı çatal kaşık setleri de gruba ait.


Kilit Grubu’nun turizm alanındaki serüveninin 11 yıl önce kurulan otelcilik şirketi ile başladığını anlatan Crystal Hotels CEO’su Umman Çetinbaş, ilk otellerinin 2005’te kurduklarını belirtiyor. Çetinbaş, “2008’e geldiğimizde üç otel işletiyorduk. 10 yıl içerisinde de bu rakamı 13’e çıkardık” diyor.

 

3 binin üzerinde çam ağacı


Grubun 14’üncü halkası ise Nirvana olacak. Ayrıntıları Çetinbaş şöyle anlatıyor: “Nirvana Lagoon Villas Süites & SPA, bizim için otelcilikte bir Nirvana. Onu, gerek mimari yapısı gerekse müşterilere sunulacak hizmetlerin çok üst düzey olması nedeniyle Crystal markamızın dışında tuttuk. Beldibi’nde bulunan Nirvana tamamen A Plus konuklarımıza yönelik. Ancak sadece müşteri portföyünde A Plus olmayacağız. Otelimiz; 160 dönümlük alanda yer alan 3 bin 166 adet çam ağacı, 400’ün üzerinde bitki çeşidi, 50 adet 300-400 yıllık zeytin ağacı ile kentin en büyük peyzaj yatırımlarından birinin gerçekleştirileceği bir doğa cenneti olacak. Bu yönüyle de A Plus. Yeşil çam fıstıklarının arasında bulunan Nirvana, villalar ve süitlerden oluşuyor. Otelimiz arazisi de dahil olmak üzere 100 milyon euroya mal oldu. Burada Malp tarzı villalar kullandık. Ayrıca burada 700 kişiye istihdam sağlayacağız. Böylece tüm otellerimizdeki çalışan sayısı 6 bini bulacak.”


Çevreci Nirvana’da ısıtma ve soğutma için ısı pompası sistemi kullanacaklarını da paylaşıyor Çetinbaş ve “Bu sistem doğaya dost. Toprağın doğal ısısını kullanarak, yazın soğutma, kışın ısıtmayı sağlayacağız. Önce bunu Kemer’deki otelimizde denedik, başarılı olduk” diyor. Çetinbaş, “Ana mutfaktaki yemek pişirme ocakları dışında hiçbir yerde LNG-LPG kullanılmayacak. Isıyı üretmek yerine taşımayı amaçlayan bu sistem, zararlı atık salınımı yapmadığı gibi, 1/7 oranında enerji tasarrufu da sağlıyor. Güneş enerjisinden azami ölçüde yararlanacak olan tesiste, yeşil alan sulamalarında ev ve otel atıklarından elde edilen doğal arıtılmış su, soğutmada ise yüzde 25 enerji tasarruflu çalışan A Plus sınıfı klimalar kullanılacak” bilgilerini veriyor.

 

Çevreci otellere ‘Yeşil Yıldız’

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm tesislerinin yıldızlandırma kriterlerini değiştirmiş ve çevreye duyarlı 

tesislere yeşil yıldız uygulamasına geçmişti. Yeterli kriterleri taşıyan tesislerin yıldızları yeşil renkli 

olmuştu. Plaket üzerinde de ‘Çevreye Duyarlı Tesis’ ibaresi yer alıyor.



Dünya


Geri Dön