26 / 04 / 2024

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda üstyapının yüzde 20'si tamam!

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda üstyapının yüzde 20'si tamam!

Mersin'de 2022 yılının üçüncü çeyreğinde ilk iki etabının hizmete açılması planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda üstyapı çalışmalarının yüzde 20'si bitirildi.



Çukurova'daki şehirlere hizmette bulunacak, bölgenin en önemli yatırımlarından olan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın çalışmaları hız kesmiyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; altyapısının yüzde 97'si, üstyapısının ise yüzde 20'si bitirilen havalimanındaki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 

Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kozuva, konuya ilişkin konuştu ve Çukurova'daki şehirlerin ticaret ve turizm potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Bu şehirlerin Türkiye'nin ihracatına önemli katkıda bulunduğuna dikkat çeken Kozuva, bölgenin potansiyelinin Çukurova Bölgesel Havalimanıyla iki karına ulaşacağını vurguladı. 

Kozuva, bu projeyle yalnızca bir yatırıma imza atmayacaklarına, gelecek kuşaklara da önemli bir eser bırakacaklarına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Çukurova Bölgesel Havalimanına yapılacak en önemli bağlantılarımızdan biri demir yolu bağlantısı olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'mız Adil Karaismailoğlu tarafından Mersin Uluslararası Limanı'nın genişletilmesi amacıyla Doğu Akdeniz Terminali 2. Fazı'nın temeli de geçtiğimiz aylarda atıldı. Havalimanımız Mersin Limanı ile entegre edilecek. Böylece hem demir yolu hem de deniz yolu ile havalimanımıza bağlantı sağlamış olacağız. Yani tüm yollar havalimanımıza açılacak."

Kozuva, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda önceliklerinin rahat ve konforlu hizmette bulunmak olduğunu aktararak, "Havalimanımız 'akıllı havalimanı' olarak yolcularına hizmet verecek. Önceliğimiz vatandaşa rahat ve konforlu hizmet verebilmek. Havalimanı, yolcularımızın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek niteliklere sahip standartlarda inşa edilecek" dedi. 

Çukurova Bölgesel Havalimanı nda üstyapının yüzde 20 si tamam!

"Yıllık hedeflediğimiz yolcu sayısı 12 milyon"

Havalimanında öngörülen senelik yolcu kapasitesine ilişkin de bilgi paylaşan Kozuva, şunları kaydetti:

"Yıllık hedeflediğimiz yolcu sayısı 12 milyon. Terminal binamız 85 bin metrekare alana kurulu olacak. Projede 2 pist, bir apron bulunacak. Havalimanımızda 52 check-in bankosu yer alacak. Toplam 22 pasaport bankosu olacak. Projemizde toplamda 1380 araçlık otoparkımız hizmet verecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan projeler kapsamında bulunan inşaat, mekanik ve elektrik imalatlarımız yaklaşık yüzde 20 oranında tamamlandı."

Kozuva, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bütün önlemlerin alındığını ve bu çerçevede çalışmaların hızla devam ettiğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın stratejik gördüğü projeler için 'Erken bitirelim ve erken hizmete açalım' talimatı çerçevesinde çalışma tempomuzu hızlandırdık. Dur durak bilmeden yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Projemizin ilk iki etabını 2022 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlayacağız" diye konuştu.

Havalimanının inşası için kamu bütçesinden hiçbir ödeme olmayacağına dikkat çeken Kozuva, "Yani devletimizin kasasından para çıkmayacak. Biz havalimanımızın inşaatını tamamlayıp hizmete aldıktan sonra işletme süresi boyunca toplam 297 milyon 100 bin avro kira bedelini devletimize ödeyeceğiz" dedi.

"Bölge halkı ve Türkiye kazanacak"

Kozuva, yatırımın bitirilmesiyle ortalama 3 bin kişiye istihdam sunulacağını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Çukurova Bölgesel Havalimanı hem yapım hem de işletme aşamasında iş ve aş olacak. Yatırımımız bölgeye ekonomik anlamda katma değer olacak. Bölge halkı ve Türkiye kazanacak. Burada altını çizmek istediğim önemli husus, kadın istihdamı. İstihdamımızın büyük oranını kadın çalışanlarımıza ayıracağız. Havalimanımıza kadın eli değecek. Havalimanımız daha da kıymetlenecek ve değerlenecek. Türk ekonomisi tüm dünyanın olumsuz etkilendiği salgın sürecinde tüm zorluklara rağmen güçlenerek çıkmayı başardı. Ülkemizde çarkların dönmesinde bir nebze olsun katkımız olduğu için biz de çok gurur duyuyoruz."

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2'nci pistinde son durum ne?


Geri Dön