20 / 04 / 2024

Çukurova Havalimanı'nın yüzde 17'si tamamlandı!

Çukurova Havalimanı'nın yüzde 17'si tamamlandı!

Çukurova Havalimanı'nın yüzde 17' si tamamlandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakam Lütfî Elvan. Çukurova Belgesel Havalimanı' nın 911 ana kadar yüzde 17' sinin tamamlandığını bildirdi.



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakam Lütfî Elvan. Çukurova Belgesel Havalimanının 911 ana kadar yüzde 17'sinin tamamlandığını bildirdi. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçerin soru önergesine yanıt veren Elvan. Tatmini üstlenen şirket 357 milyon Euro tutarındaki yatırımın tamamım öz kaynakları ile yürütme imkanı bulamadığı için şirkete ortak arayışına girmiş ve bulduğu yabancı bir ortak ile yaptığı ön sözleşmeyi Devlet Hava Meydanları işletmesi Genel Müdürlüğü 11e sunmuştur' dedi. 

CHP Mersin Milletvekili Seçer. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''ııdııkı bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Elvan a, başta Çukurova Bölgesel Havalimanı olmak Ü2ere Mersindeki yatırımların akıbetim sordu. 22 Ağustos 201 1 tarihinde ihale ilanına çıkılan ve ihalesi 15 Aralık 2011 de gerçekleştirilen Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin bugün durduğunu vurgulayan Seçer. 2016 yılında hayata geçirilmesi öngörülen ve Vap- İşlet -Devret (Yİ D) modeliyle ihale edilen proje ıçııı yaklaşık 8 milyon metrekare arazinin kamulaştırıldığını kaydetti. Daha önce verdiği ısrarlı soru önergeleriyle konuyu gündeme getirdiğim hatırlatan Seçer, sorularının yanıtsız kaldığını belirterek. "Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bu anlamıyla da ekonominin can damarı ve ihracat için önemli bir yeri olan kentimizde yapılması öngörülen, ancak bir türlü ortada olmayan projeler yıllardır havada uçuşuyor. 

Tarsus Kazanlı Sahil Bandı Projesi. 

Çukurova Havalimanı Projesi bunlardan iadece ıkısâ. Sahil Bandı Projesi ııdc yaklaşık 10 yıldır hiçbir yatınm yapılmadığı için tahsisler bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde iptal edildi. Huvaalanı projesinde hala bir arpa boyu yol alınamadı" dedi. 

Bakan Elvan, bütçe görüşmeleri sırasında somon sınırlaması nedeniyle sözlü olırık yanıt veremediğini belirttiği Seçer m sorularını, yazılı yanıtladı. Seçer. Bakan Elvan ın kendisine gönderdiği yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Buna göre. Bakan Elvan, havaalanı projesinin 9 yıl 9 ay 10 günlük işletme süresi karşılığında özel sektör tarafından YİD kapsamında üstlenilmiş bir proje olduğunu ifade ederek. 

"Projeyi üstlenen firma yatınmı öz kaynakları ile başlatmış ve mcvcut durum itibariyle yüzde 17 lık bir fizik: gerçekleşmeye ulaşılmıştır. Ancak, yatırımı Üstlenen şirket 357 milyon Euro tutarındaki yatırımın tamamım öz kaynaklan ile yürütme imkanı bulamadığı için şirkete ortak arayışı no girmiş ve bulduğu yabancı bir ortak ile yaptığı ön sözleşmeyi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ne sunmuştur** yanıtını verdi. 

Şirkete finansman sağlayacak yerli ya da yabancı ortağın bulunması halinde çalışmaların lıız kazanacağını da dile getiren Elvan, yatırımın süresinin resmi bitiş tarihinin 2016 yılı Mart avı olduğunu, bu yılın sonuna kadar ortak arayışının netleşmesini beklediklerim bddırdı. 

Seçer in Mersin-Tarsus-Adana bölünmüş yolu hakkındaki sorusunu da proje çalışmalarının devam ettığ: bilgisini vererek yanıtlayan Bakan Elvan, bu güzergah Üzerinde 25 adet seviyeli kavlağın yer aldığını ve öncelikli olarak liman kavşağından itibaren çalışmalara başlanacağını açıkladı. 

Seçer'iıı Mersin civarında deniz ulaşımıyla ilgili bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine de Elvan. Mersin deki Konteyner Limanı nın çalışmalarının devam ettiğini ve limanın fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Limanın ÇED raporunun onaylandığım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nda onay aşamasında olduğunu da bildiren Elvan, "Yapım metodunun belirlenmesini mütealuben ihale çalışmalarına başlanacaktır. Aynca Anamur İskelesi ve Aydıncık Yat Limanı uygulama projeleri ise devam etmektedir" dedi. 

Bakan Elvan in yanıtını değerlendiren Seçer, Mersin'de pıojelerin b:r türlü hayata geçirilememesi nedeniyle ekonomik ve sosyal hayatta sorunların yaşandığını, kentteki işsizlik oranının Türkiye'nin çok üzerine çıktığını vurguladı. Seçer, şunları kaydetti: "Mersinliler, arlık 'yatırımlar başlayacak', turizm patlayacak gibi ifadelen duymak istemiyor. 

Mersinliler kentlerinin proje mezan olarak anılmasını istemiyor. Adı ortada olan, kendisi görünmeyen projelen değil, somut olarak başlanan ve hayata geçirilen projeleri istiyor."


Çağrı Gazetesi


Geri Dön