16 / 04 / 2024

Çukurova'da inşaat ve tasarımlar modernleşiyor!

Çukurova'da inşaat ve tasarımlar modernleşiyor!

Çukurova Bölgesi'nde her geçen gün konut ve ofis inşaat sayısı giderek artıyor. Bu artış, bölgede yapılan gerek mimari tasarımların gerekse mekân içi dekorasyonların gelişimini de beraberinde getirdi...



Çukurova Bölgesi'nde inşaat sektörü son 10 yılda hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bölgede her geçen gün konut ve ofis inşaat sayısı giderek artıyor Bu artış, bölgede yapılan gerek mimari tasarımların gerekse mekân içi dekorasyonların gelişimini de beraberinde getirdi.

Her yapılan inşaatta bir öncekinin tekrarına düşülmemesi, daha iyinin, daha farklının yapılma isteği modem ve nitelikli yapıların oluşmasını sağladı. Bölgede artık tasarımlarda standart kullanımlar tercih edilmiyor. Akıllı binalar öne çıkmaya başladı. 

Bina içlerinde aile bireylerinin her türlü konforu düşünülürken, bina dışında da özellikle çocukların daha çok ve daha güvenli zaman geçirebileceği sosyal alanların oluşturulmasına özen gösteriliyor. 

Teknolojinin yakından takıp edilmesi ve daha modem malzeme kullanımının artmasıyla birlikte bölgede estetik özelliği fazla, tasarımı güzel binalar ohışınaya başladı. 

Binaların dış estetiğinin yanı sıra iç dekorasyonları da giderek önem taşımaya başladı. Günümüzde bölgede yapılan yem binaların iç bölümlerinin de hep bir adım önde olması ve pazarlamada kolaylık sağlaması nedeniyle, farklılık oluşturulması adına iç mimarlar tarafından dekore edilmesine büvük özen gösteriliyor. Son dönemlerde bina içlerinde öne çıkan dekorasyon malzemesi ise duvar kâğıtları. Uzun süredir ilgi kaybeden duvar kâğıtları son birkaç yıldır dekoratif amaçlarla bölgedeki dairelerin duvarlarım yeniden süslemeye başladı. 

Aynı şekilde daha keyifli tasarımlar oluşturmak adına duvarların açıklı koyulu farklı renklerde boyanması da sık rastlanan tasarımlar arasında yer alıyor. Ote yandan, dekorasyonun önemli malzemeleri arasında yer alan mobilya seçimleri de klasikten daha avangard modellere doğru kaymaya başladı. 

Modern anlayışın mimmalıst çizgilerle birleştirildiği, klasik mobilyanın sadeleştirilmiş, sanatsal detaylarla süslenmiş, hafif ve abartısız oymalarla sadece bir objenin, ürünün herhangi bir yerinin temsil edildiği bir çizgiye sahip mobilya grup lan tercih edilir oldu. 

Örneğin, yatak odası takımlarında kulplar yenne gül oymaları konularak saııat ve sadelik bir 3rada kullanılmaya başlandı. Bölgede ağırlıklı olarak konut inşaatlarının yapılması nedeniyle konut tasarımlan ofis tasarımlarının bir adım önüne geçti. 

Özellikle Mersin'de ticari alanlann henüz planlarda belirlenmemesı nedeniyle ticari alan inşaatları oldukça az sayıda. Son 2-3 yıldır azar azar da olsa başlayan iş merkezi inşaatları ofis tasarımlarında da bir hareketlilik başlattı. 

Ofis tasarımlarında ağırlıklı sade ve valin çizgiler öne çıkıyor. Minimalist. 

karmaşadan uzak. fonksiyonel tasarımlar tercih ediliyor. Aynı şekilde dekorasyonda da göz yormayan, sade çizgiler hâkim Çalışanlara buhmduklan ortamda kendilerini daha rahat hissetmeleri için konfora yönelik ürünlerin satışı giderek artıyor. Son zamanlarda ofis mobilyalannda fileti koltuk gruplan öne çıkıyor. 

Konutta uzmanlaşan Çukurova'nın iş merkezi inşaatlarında henüz istenilen seviyelere ulaştığı söylenemez. Ofis içindeki metrekarelerden peyzaj çalışmalarına kadar pek çok alanda eksikler var. Çalışma ortamlarında solunan havarim ve beraberinde verimin artması adına özellikle Marmara Bölgesi'nde yüksek tavanlı iş merkezleri ön plana çıkarken, bölgede halen basık tavanlı ofisler inşa ediliyor. Aynca yine Marmara Bölgesi'nde giderek artan çevre dostu iş merkezleri, binalar da Çukurova Bölgesi'nde tam olarak yerleşmiş değil Artık binalar gün ışığından ne kadar faydalanılabildiği, çevreye ne kadar katkı sağladığı ile öne çıkıyor. Ancak önümüzdeki süreçte ticari alanların daha çok artmasıyla birlikte konutta olduğu gibi ticari alan inşaatlarının ve beraberinde tasarımların da hızla artması ve zenginleşmesi bekleniyor. 

Mersin inşaat sektöründeki iddiasını korurken.  Adana  ise tasarımın en önemli unsurları arasında yer alan mobilyada oldukça iddialı. 



Ankara Ticari Hayat


Geri Dön