19 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası 29 Ekim’de açılıyor!

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası 29 Ekim’de açılıyor!

Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın binasının inşaatı tamamlandı. “Bitmeyen Senfoni” olarak adlandırılan projede ilk konser 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda verilecek.



1997'den itibaren inşaat çalışmaları devam eden Senfoni Orkestrası (CSO) bina inşaatı tamamlandı. Sözcü'den Yavuz Alatan'ın haberine göre; “Bitmeyen Senfoni” olarak adlandırılan projede ilk konser 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda verilecek. 

28 yıl önce inşasına karar verilen, 23 yıldır da yapımı devam ettiği için “Bitmeyen Senfoni” olarak adlandırılan bina; 2000 kişilik büyük konser salonu, 500 kişilik küçük konser salonu, 10 bin kişilik açık hava konser alanı, CSO Müzesi, restoran ve kafeteryalar ile çalışma ofisleri, ticari alanlar ve 800 araçlık otoparktan oluşuyor.  154 bin metrekarelik arazi üzerindeki bina, 5 blok biçiminde inşa edildi. Bahçe düzeni çalışmaları devam eden yeni CSO Konser Salonu, Türkiye'de senfoni orkestrası için tasarlanmış ilk bina da olacak.

Tadilatlar için sık sık kapatıldı 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı yapılacak yeni ve modern CSO binasına, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası,  Ankara  Devlet Çoksesli Müzik Korosu, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu taşınacak. Binada idari kadro ve sanatçılar olmak üzere 600 kişi görev yapacak. Binanın tamamlanması ise akustiğinde yaşanan sorunlar, inşaatın gecikmesi, müteahhit firmaların değişmesi, ödenek yetersizliği gibi nedenlerle ertelendi.
Ankara'daki mevcut Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda ise 800 kişilik kapasite bulunuyor. 1958 yılında sergi salonu olarak yapılan bina, 1961'de CSO'ya tahsis edilerek, konser salonuna dönüştürülmüştü. Bu bina yıllar içinde yetersiz kaldı ve sık sık da tadilat için etkinliklere kapandı.

CSO Konser Salonu yapılması 1992'de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından gündeme getirilmiş, binanın temeli ise 1997'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. 46 proje arasından Semra ve Özcan Uygur çiftinin hazırladığı proje birinci seçilmişti. Bu süre içinde cumhurbaşkanı olarak Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan görev yaptı. Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım da başbakan oldu. Fikri Sağlar'dan İsmail Cem'e, Köksal Toptan'dan Ertuğrul Günay ve Ömer Çelik'e kadar 19 bakan görev yaptı. Binanın açılışını ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gerçekleştircek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni binasına yeni logo!


Geri Dön