25 / 04 / 2024

Cumhuriyet tarihinde 104 yıl aradan sonra bir ilk gerçekleşti! Reşat altını yeniden basıldı Reşat altını nedir?

Cumhuriyet tarihinde 104 yıl aradan sonra bir ilk gerçekleşti! Reşat altını yeniden basıldı Reşat altını nedir?

Piyasada altına olan talebin yeniden artması nedeniyle artan sahtecilik olaylarının önüne geçmek ayrıca talebe cevap vermek isteyen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 104 yıl aradan sonra yeniden Reaşt altını basımına başladı.



Osmanlı sultanı Reşat zamanında basılan altın 104 yıl sonra yeniden basılmaya başladı.

Reşat altınını yeniden basılmasıyla ilgili konuşan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Darphane'nin 1467'de İstanbul'un fethinden sonra hızla genişleyen imparatorluğun para ihtiyacını karşılamak amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu, 555 yıllık kadim bir devlet kurumu olduğunu hatırlattı.

Şahin, Darphane'nin üretimini yaptığı para, değerli kağıt ve belgelere ilişkin bilgiler verdi ve Reşat altının 1909-1918 yıllarında Osmanlı Devleti'nin padişahlık makamında bulunan Sultan Reşad'ın tahta çıkışı anısına Darphane tarafından 5 farklı gramaj değerine sahip olarak basıldığını açıkladı.

Şahin, vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görmesi nedeniyle sarrafiye piyasasında da yüksek ilgi duyulan Reşat altınların tekrar basılmasına ilişkin gelen yoğun talep doğrultusunda üretim sürecinin başladığını söyledi. 

Reşat altını 5 farklı gramda, 22 ayar (916,6 milyem) aslına uygun şekilde ayar ve ağırlık toleranslarının binde iki olarak üretilmeye başladı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Reşat altının özelliklerine ilişkin merak edilen hususları da açıkladı. Şahin,  altınların ön yüzünde V. Mehmed Reşad'ın tuğrasının, çapraz iki meşale ile defne yaprağından çelenk yer aldığını bildirdi.

Reaş altınında basılan tuğranın yanında ise 'reşad' yazıyor. Yine ön yüzün üst tarafında da 7 tane yıldız bulunuyor. Sikkelerde yer alan meşale, bilgiyi, aydınlığı ve uygarlığı temsil etmektedir. Yapraklı defne dallarından oluşan çelenk, zorluklara tahammülü, gücü, sabrı, bilgeliği ve barışı temsil ediyor. Yedi adet yıldız ise çeşitli Anadolu ve Rumeli’de bulunan eyaletleri temsil eder. Arka yüzünde İstanbul'da basıldığını belirten 'Azze nasruhu duribe fi Konstantiniyye' yazısı, hemen altında ise Mehmed Reşad'ın tahta çıktığı Rumi '1327' tarihi yer alıyor. Etrafında ise ön yüzündeki gibi defne yaprağından çelenk bulunan altının üst kısımda ise bir adet yıldız yer alıyor.

Reşat altınları 1918'den sonra üretilmedi ancak piyasada alım-satımı sürüyordu.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön