10 / 05 / 2024

‘Çürük raporlu’ Büyükçekmece Adliye binası hala tahliye edilmedi!

‘Çürük raporlu’ Büyükçekmece Adliye binası hala tahliye edilmedi!

Olası bir depremde ağır hasar ve yıkım riski olduğu için acil boşaltılması bildirilen Büyükçekmece Adliyesi için henüz harekete geçilmedi. Avukat Orhan Kılıç, yüzlerce insanın ölüm tehlikesi yaşadığını aktardı.



Ülkede yaşanan ve can kayıplarına sebep olan depremlerden ders çıkarılmıyor. Büyük bir depremin beklendiği İstanbul için uzmanlar her gün ‘acil önlem’ çağrısında bulunuyor. Olası bir depremde yüzlerce kişiye mezar olacak yapılardan birisi de İstanbul’da yer alan Büyükçekmece Adliyesi. Acil tahliye edilmesi için resmi yazı yazılan adliyede tehlike devam ediyor. 

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; Adalet Bakanlığı’na tahsis edilen adliyede Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne (TBDY) göre yapılan incelemede binanın olası bir depremde ağır hasar ve yıkım riski taşıdığı belirlendi. Tespit üzerine Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü 16 Mart 2020 tarihinde Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na tahliye konulu resmi bir yazı göndersi. Yazıda binanıb depremde ağır hasar ve yıkım riski bulunduğu, mevcut hali ile kullandırılmasının risk teşkil ettiğine dikkat çekilerek acil tahliye edilmesi gerektiği ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Orhan Kılıç, “Büyükçekmece adliyesi 3 ayrı binaya sahip. Bunlardan birisi de depreme dayanıklı olmadığı rapor edilen merkez adliye yani ana bina. Burada cumhuriyet savcılıkları, suç ceza hâkimlikleri, baro odası ve onlarca memur var. Aradan geçen onca zamana rağmen adliye binası için ne bir çalışma var ne de bir taşınma. Dolayısıyla şu anda savcılar, hakimler, memurlar, avukatlar ve yurttaşlar yaşamlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” diye konuştu.

‘Çürük raporlu’ Büyükçekmece Adliye binası hala tahliye edilmedi!

3 MAYMUN OYNANIYOR

Konunun Adalet Bakanlığı yetkisinde olduğunu belirten Kılıç, yetkililerin 3 maymunu oynadığını dile getirdi ve şunları kaydetti: 

“Hukuk çiğneniyor. Bir apartmanda çökme tehlikesi olduğunda güvenlik kuvvetleri kepçeyle gelip apartmanı boşaltıyor, mühürlüyor… Ancak devlet faaliyetlerinin yürütüldüğü bir yerde bunca zaman geçmiş, resmi yazı var ama herkes üç maymunu oynuyor. Kullanılamaz olduğu resmi bir yazıyla rapor edilip de buna karşı suskun kalmak, hiçbir şey yapmamak görevi ihmal suçunu oluşturuyor. Adalet Bakanlığı’nın insan hayatına ne derece önem verdiğini ve yargı faaliyetlerini nasıl ciddi yürütmediğini açıkça gösteriyor.”

Fenerle, düdükle gelecek durumdayız

Adliye çalışanlarından bir kişi her gün korkarak işe gittiklerini ifade etti. “Artık fenerle, düdükle gidecek duruma geldik” diyen adliye çalışanı şunları söyledi: 

“Savcıların çabaları devam ediyor ancak hâlâ adliyenin taşınacağı bir yer bulunamadı, eyleme geçilmedi. Büyük bir boşlama ve vurdumduymazlıkla karşı karşıyayız.”

3 milyon İstanbullu evsiz kalacak!

Ev sahipleri dikkat: Çürük olduğunu gizleyene hapis cezası var!


Geri Dön