23 / 04 / 2024

Daikin 100 milyon dolarlık yatırımla merkezi klima üretecek!

Daikin 100 milyon dolarlık yatırımla merkezi klima üretecek!

Sanko Holding'den 2011 yılında satın aldığı Airfel ile Türkiye pazarına giren Japon klima devi Daikin, merkezi iklimlendirme sistemlerini (VRV) Türkiye'de üretmeye hazırlanıyor. 100 milyon dolarlık yatırımla merkezi iklimlendirme sistemleri üretecek...




Daikin, Adapazarı Hendek'teki fabrikasında 100 milyon dolarlık ek yatırımla merkezi iklimlendirme sistemleri üretecek. Halen Belçika'dan getirilen sistemlerin 2015 yılına kadar Türkiye'de üretilmeye başlamasının ardından Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine ihracatı da planlanıyor.


SANKO Holding'den 2011 yılında satın aldığı Airfel ile Türkiye pazarına giren Japon klima devi Daikin, merkezi iklimlendirme sistemlerini (VRV) Türkiye'de üretemeye hazırlanıyor. Gayrimenkul sektöründeki gelişmelerin klima satışlarının yanı sıra merkezi iklimlendirme sistemlerine (VRV) olan ilgiyi artırdığını belirten Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, Daikin'in bu yeni üretim tesisi için Adapazarı Hendek'te faaliyet gösteren fabrikalarına 100 milyon dolarlık ek fabrika yatırımı planladığını kaydetti. Önder, "Merkezi klima sistemi şu anda Belçika-'dan getiriliyor. Türkiye'de her üç otelin birinde biz varız. 2015 yılına kadar bu teknolojiyi Türkiye'de üretmeye başlayınca, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine de ihracat yapacağız" dedi.

 

Türkiye'de çalışan sayılarının 650 olduğunu kaydeden Önder, yatırımın tamamlanmasıyla birlikte 2015'te bu rakamın 1500'e çıkacağını söyledi. Kurulum, kullanım, enerji tasarrufu ve maliyet avantajı ile öne çıkan bu sistemlerin tüm dünyada en hızlı büyüyen segment olduğunu belirten Önder, "Türkiye'de de bu yönde bir eğilim yaşanıyor, VRV sistemlerde yüzde 20'lik bir artış yaşandığı gözleniyor. Isıtma, soğutma, havalandırma ve sıcak su ihtiyacını tek bir üniteden karşılayan VRV sistemler, bugün pek çok gayrimenkul projesinin tercih ettiği ürün haline geldi" diye konuştu. 


Yıllık yüzde 28 tasarruf sağlıyor Bugüne kadar çok sayıda otel, hastane, AVM ve iş merkezinin ısıtma-soğutma sistemlerinde kendüerini tercih ettiğini belirten Hasan Önder şöyle konuştu: "Son yıllarda pek çok prestijli konut projesindeVRV sistemler tercih ediliyor. Daikin, mucidi olduğu bu sistemlerin bu yıl VRV IV modelini, yani dördüncü neslini sektöre kazandırdı. Öncülüğünü yaptığımız bu sistemler,her mekanın ayrı ayrı iklimlendirilmesi, her bir ihtiyaç için ayrı bir ünite kurulması yerine tek bir dış üniteden tüm ihtiyaçların karşılanmasına olanak tanıyor. Bu tür merkezi sistemler yüksek verim-düşük işletme maliyetinin yanı sıra bina dışındaki görüntü kirliliğini de ortadan kaldırıyor. İnşaat sektöründeki yeni projelerin de etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de VRV sistemlere olan bu ilgi artarak devam edecektir. 

AB'nin 2020 yılına kadar çalışan tüm cihazlarda karbondioksit salınımının yüzde 20 azaltmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yüzde 20 artırılmasını ve elektrik kullanımının yüzde 20 düşürülmesini hedefleyen 20/20/20 direktifleri doğrultusunda, sezonsal verimlilik kriterlerine uygun olarak geliştirilen VRV dış üniteler ile daha az enerji ile daha yüksek verim sunuyor. 


Çok katlı binalardan tek bir villaya kadar ısıtma, soğutma ve havalandırma çözümü sunan bu ürünümüz, yıllık olarak yüzde 28'e varan oranlarda yüksek enerji verimliliği sağlıyor." Satın alma bedelini 2 yılda amorti etti Daikin'nin 2011 yılında 260 milyon dolara satın aldığı Airfel'in her yıl yüzde 50'nin üzerinde büyüme kaydettiğini vurgulayan Önder, "2012'de 532 milyon TL ciro yaptık. Bu yıl ise 700-800 milyon TL gibi bir ciro beklentimiz var. Böylece 2 yılda satın alma bedelini amorti etmiş olacak. Bu büyüme hızıyla Türkiye, Daikin içinde en hızlı büyüyen ülke oldu" diye konuştu. 


İstanbul'da Japon lisesi açacak Japonların planlı çalışmaya çok fazla önem verdiğini dile getiren Hasan Önder, amaçlarının Türk kültürü dışında farklı bir kültürden plan yapmayı öğretmek amacıyla İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Japon Teknik Lisesi açmayı planladıklarını söyledi. İngilizce ve Japonca eğitim verileceği teknik lisede inovasyon derslerinin olacağını kaydeden Önder, "Ayrıca her ay Japonya'dan gelecek uzmanlar burada ders verecek. 2014 yılında açmayı planladığımız liseden mezun olanlar çok rahat iş bulabilecek" diye konuştu. 


 

Leyla İLHAN/Dünya Gazetesi


Geri Dön