29 / 03 / 2024

Dalgalı seyirde yatırımcı ne yapmalı? İşte 10 önemli tavsiye

Dalgalı seyirde yatırımcı ne yapmalı? İşte 10 önemli tavsiye

Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş, borsada bankacılık rallisi özelinden hareketle sert hareketlerin olduğu ortamda yatırımcının nasıl korunacağı sorusunu masaya yatırdı.



Bankacılık hisselerinde yaşananları, hangi sektörlerin yüksek performans getirdiğini, hangi sektörlerin düşük performans gösterdiğini yazan Aktaş, yatırımcıya 10 maddelik tavsiye listesi de sundu. İşte

Aktaş'ın yazısında öne çıkanlar:

Borsa İstanbul'da iki ayda yüzde 134 prim yapan bankalar geçtiğimiz hafta yüzde 24 değer kaybetti. Bankaların piyasa değeri ise iki ayda 353 milyar TL artmıştı. Ancak son bir haftadaki değer kaybı 137 milyar TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz  hafta BIST 100 Endeksi, 3.715 ile rekor seviyeyi test etti.  Daha sonra ise haftayı 3.377 puandan tamamladı. Dolar kuru 18.25 TL’den alıcı bulurken, euro 18.30 lira, altının onsu 1.675 dolar ve Brent petrol 91.35 dolar bandında seyretti.

Yükselen ve düşen sektörler hangileri?

Borsada en yüksek getiriler ulaştırma, elektrik ve banka sektöründe kaydedildi. Her üç sektörde de yüksek kârlılıkları etkili oldu. Ulaştırma sektörü yılbaşından bu yana yüzde 234 oranında yükseldi. Elektrik sektörü yüzde 139 ve banka sektörü ise yüzde 118 oranında artış kaydetti. Borsada dikkat çeken sektörlere bakıldığında ise, bilişim, yazılım, cam, çimento ve beton, enerji, gayrimenkul yatırım ortaklığı, gübre ve zirai ürünler, holding, iletişim ve savunma, otomotiv yan sanayi, perakende ticaret, petrol, telekomünikasyon, haberleşme, ulaştırma ve yatırım şirketleri öne çıkıyor. Bu sektörlerdeki şirketlerde en az üç haftadır yükseliş kaydediliyor. Borsada düşük performans gösteren sektörler ise; turizm, metal ana, metal eşya, bilişim, iletişim oldu.

Yatırımcı nasıl hareket etmeli?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön