18 / 04 / 2024

Damga vergisi beyanı verme süresi!

Damga vergisi beyanı verme süresi!

Resmi belgelere kanunla belirlenmiş miktarda veya oranda pul yapıştırma, basılı damga koyma, makbuz verme, hakedişten kesinti yapma yoluyla alınan vergiye damga vergisi deniyor. Peki, damga vergisi beyanı verme süresi ne kadar?



Damga vergisi beyanı verme süresi!

Damga Vergisi Kanunu Madde 9 gereğince bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden müstesna oluyor. 


Resmi belgelere kanunla belirlenmiş miktarda veya oranda pul yapıştırma, basılı damga koyma, makbuz verme, hakedişten kesinti yapma yoluyla alınan vergiye damga vergisi deniyor. 


Damga Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasına göre, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler (sözleşmeler) nispi Damga Vergisine tabi tutuluyor.


Herhangi bir kağıdın tabi olacağı Damga Vergisinin tayini için, o kağıdın niteliğine bakılıyor ve Kanuna ekli (I) sayılı tabloda bu kağıda tekabül eden vergi bulunuyor (DVK m. 4/1). Peki, Damga vergisi beyanı verme süresi ne kadar?


Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;

 a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildiriliyor ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenmesi gerekiyor.


Damga Vergisi Beyannamesi;

(Sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar için damga vergisi makbuz karşılığı ödenmesi gereken kağıtlara ilişkin)


Beyanname verme süresi;

Damga Vergisi’ne tabi kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen 15 gün içinde beyan ediliyor.Beyanname verme süresi içinde ödeniyor.


Damga vergisi beyanı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön